Proefschriften in ‘t kort

Gevaarlijk zoet, fout hout en grutto, grutto.
Een stapel proefschriften Wageningse proefschriften. Foto Albert Sikkema

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Gevaarlijk zoet

Suikerhoudende frisdranken worden vaak in verband gebracht met de ontwikkeling van diabetes. Maar dat blijkt niet uit onderzoek van de Mexicaanse María Gorety Jacobo Cejudo. Zij vond geen verband met diabetes in een studie onder ruim 6.000 gezonde Nederlandse volwassenen. Mensen die een hartinfarct hebben gehad, moeten daarentegen wel oppassen met wat ze drinken. Zoete yoghurtjes zijn een risico. Consumptie van ongezoete yoghurt verlaagt de kans op sterfte door een hartaanval met 14 procent. Met een nieuw ontwikkelde Beverage Quality Index werd ook het totale patroon van drankinname onder de loep genomen. Het resultaat is eensluidend: een gezonder drankenpatroon leidt tot 11 procent lager risico op sterfte door hartfalen.
Beverages Matter María Gorety Jacobo Cejudo Promotor Marianne Geleijnse Hohlbein

Fout hout

Illegaal gekapt hout opsporen is niet makkelijk. Laura Boeschoten onderzocht of de chemische samenstelling van hout geschikt is om een soort vingerafdruk te maken. Ze bepaalde met massaspectrometrie de gehaltes van zestig elementen uit het Periodiek Systeem. Kun je daarmee de herkomst van tropische houtsoorten als Azobé, Tali en Rode Meranti traceren? De resultaten zijn wisselend en de nauwkeurigheid houdt niet over. Dat geldt ook voor tracering met isotopen of op basis van genetische analyse. De drie methodes samen bieden wel hoop op een zinvolle toepassing in de toekomst. Chemical methods for Timber Trading Laura Boeschoten Promotor Pieter Zuidema

Grutto, grutto

De grutto vaart wel bij extensieve landbouw. Niet omdat er op zulk gras- en bouwland meer voedsel is voor de vogel, maar omdat de nesten daar minder verstoord en leeggeroofd worden door predatoren. Tot die conclusie komt de Portugees Miguel Silva-Monteiro. Hij onderzocht het wel en wee van de grutto in Nederland, Frankrijk, Polen, Estland en Finland. Hoe meer schuilplekken het landschap biedt hoe beter. Opmerkelijk feitje: hoe vaker en langer de vogels tijdens het broeden een pauze nemen, hoe kleiner de kans dat het nest wordt leeggeroofd. De pauze als overlevingsstrategie.
A cross-continental analysis of the habitat requirements for stable Black-tailed Godwit populations
in Europe
Miguel Silva-Monteiro Promotor David Kleijn

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.