Wetenschapsklanken in de kerk

Klankkunst over wetenschappelijk onderzoek rond de eiwittransitie en geluid in de Noordzee.
Remco de Kluizenaar bij zijn Noordzee-opstelling in de Grote Kerk Remco de Kluizenaar bij de opstelling waarmee je in Noordzee-onderzoek duikt. Foto Marieke Enter

Komende zaterdag (19 augustus) te zien – en vooral beluisteren – in de Wageningse Grote Kerk: een impressie van twee op het werk van WUR-onderzoekers geïnspireerde projecten van de Wageningse klankkunstenaar Remco de Kluizenaar.

De ene betreft De Kluizenaars muzikale doorvertaling van de eiwittransitie, het onderzoeksthema waaraan hij als artist in residence bij WUR ook een campus-audiotour wijdde. De andere is een audio-impressie van de voorstelling die hij en hoogleraar Mariene Dierecologie Tinka Murk ontwikkelden, ‘Voice of the North Sea’. In de Grote Kerk is daaruit onder meer een intrigerende samenzang te beluisteren van onderwatergeluiden met de sopraan van zangeres Tineke Roseboom.

De Noordzee-sounds bestaan grotendeels uit de wetenschappelijke geluidsopnames van WUR’s fish sensing box, een apparaat dat onderwater zowel camerabeelden, geluiden als monsters voor DNA-analyse verzamelt. Masterstudent Mariene Dierecologie Anna Berestova doorzocht de uren en uren aan audiodata op de meest bijzondere en best bruikbare geluiden voor dit project.

Kruisverbanden

De Kluizenaar putte ook uit andere bronnen, vertelt hij. ‘Toen Tinka en ik aan dit project begonnen, ontstonden al snel lijntjes met andere onderzoekers en kunstenaars die bezig zijn met vergelijkbare materie, zoals de Leidse akoestisch ecoloog Hans Slabbekoorn en de Duitse klankkunstenaar Ansgar Silies. Het leidde tot leuke kruisverbanden van Nederlandse, Belgische en Duitse wetenschappers die kunstenaars geluiden ter beschikking stelden, en andersom. Niet aan elkaar trouwens: onderzoekers willen niet dat andere onderzoekers er vandoor gaan met hun vaak moeizaam verzamelde geluiden.’ Glimlachend: ‘En datzelfde geldt voor klankkunstenaars.’

Tot de verbeelding

De impressie in de Grote Kerk geeft een indruk van de klankkunst-component van ‘Voice of the North Sea’. Maar de voorstelling omvat meer dan dat. Het combineert een lezing van Murk over haar onderzoek met wetenschappelijke onderwater-opnames, live muziek en projecties; het is een mix van kunst en tot de verbeelding sprekende wetenschapscommunicatie.

De voorstelling is nog één keer in z’n geheel te beleven. Op donderdagavond 7 september voeren Murk en De Kluizenaar ‘Voice of the North Sea’ voor de derde en laatste keer uit, na twee succesvolle edities eerder deze zomer. Plaats van handeling is de bblthk in Wageningen; de toegang is gratis.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.