Het RIVM maakte in juni bekend dat er in 2022 meer mensen positief testten op een soa dan in 2021, vooral gonorroe. Die stijging is vooral in de leeftijdsgroep tussen de 18 en 25 jaar te zien, de groep waar studenten in vallen. En het aantal gonorroe-besmettingen blijft groeien, schrijft Nieuwsuur, dat zich baseert op RIVM-cijfers waarin de eerste helft van 2023 wordt vergeleken met de eerste helft van 2022.
Die landelijke trend is ook terug te zien in GGD-regio Gelderland-Midden (waar Wageningen onder valt), vertelt Milou van Zanten van de GGD. ‘Specifieke cijfers voor Wageningen kunnen we niet inzien, want dat is niet per stad te bekijken. Maar als ik kijk naar de cijfers van de regio, is er inderdaad sprake van een stijging.’
Tijdens festivals en introductieweken neemt het aantal seksuele contacten waarschijnlijk toe, waardoor een soa zich makkelijker kan verspreiden. ‘Dat is ook de reden dat het RIVM daar in de media aandacht voor vraagt met hun campagne Geef liefde, geen soa’, aldus Van Zanten. Zo worden er op verschillende introductieweken en op festivals bijvoorbeeld gratis condooms uitgedeeld. ‘Condooms gebruiken is de enige methode om een soa te voorkomen’, zegt Van Zanten.
Geen klachten, wel consequenties
Een condoom beschermt tegen soa’s en ongewenste zwangerschap, vertelt Van Zanten. ‘Het is goed om dat serieus te nemen, want je bent niet zomaar van elke soa af. Meiden hebben relatief vaak geen klachten als ze gonorroe hebben. Maar op het moment dat je gonorroe langer hebt, kan het ernstige gevolgen hebben, zoals een infectie van de urinebuis, de baarmoederhals of de eileiders. Dan zijn de consequenties langduriger.’ Een gonorroe-besmetting kan ook tot verminderde vruchtbaarheid leiden.
Wil jij een soa-test doen? Voor veel studenten is dat gratis bij de GGD. Bijvoorbeeld voor mensen die jonger zijn dan 25. Bekijk hier de voorwaarden en maak een afspraak.