In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de Wereld tegen. Julian Gomez (29) en Isabella Castro (28), masterstudenten Climate Studies en Urban Environmental Management uit Colombia, delen een recept voor Ajiaco.
Julian: ‘Deze soep vindt zijn oorsprong in mijn geboorteregio Bogotá, maar is tevens een van de meest bekende soepen uit Colombia. Het gerecht doet mij altijd denken aan mijn jeugd en mijn familie. Mijn moeder maakte het op onze verjaardagen.’ Isabella: ‘Dit is een soep die je eens per week met je familie eet. Wij deden dat altijd op zondag.’
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g kruimige aardappelen
- 400 g zoete aardappelen
- 400 g vastkokende aardappelen
- 50 g bieslook
- 300 g kip
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 maïskolf
- 2 g guascas* (Colombiaanse kruiden)
- 10 g verse peterselie
- 20 g verse koriander
- 1 mespuntje zout
- water
- zonnebloemolie
Garnering en bijgerechten (optioneel)
- room
- avocado
- rijst
- kappertjes
Bereiding:
- Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Hak de bieslook, ui en knoflook fijn;
- Kook de kip gedurende 20 minuten gaar in water. Verwijder de kip uit de pan en bewaar het water;
- Bak de ui, knoflook en bieslook in zonnebloemolie. Voeg de aardappelen toe. Voeg het water van de kip toe en vul met water aan tot de aardappelen geheel bedekt zijn. Kook het geheel gedurende een uur en roer regelmatig;
- Trek de kip met een vork in draadjes;
- Snijd de maïs in grote stukken en voeg toe aan de soep. Snijd vervolgens de peterselie en de koriander fijn en voeg toe;
- Voeg, als de aardappelen zacht zijn, de guascas en het zout toe;
- Serveer met avocado, kappertjes, room en rijst naar smaak.
*guascas staat in Nederland bekend als knopkruid