Onze nieuwe columnist Joshua Wambugu is 40, zit in het laatste jaar van zijn PhD, is actief bij het inclusiviteitsproject DARE en maakt daarnaast nog tijd om columns te schrijven voor Resource.
Als we hem via een videoverbinding spreken, is Wambugu net aangekomen in Shimoni (Kenia) voor vijf weken veldwerk. Hij zit voor een muur waarop zeeschildpadden en vissen zijn geschilderd, illustratief voor zijn PhD-onderzoek. Voor de kust van Kenia worden kunstmatige koraalriffen aangelegd (toevallig afgelopen week in het NOS-nieuws). De natuurlijke koraalriffen hebben zwaar te lijden gehad onder visserij en klimaatverandering. De nieuwe riffen moeten de biodiversiteit vergroten en onderzoek mogelijk maken naar koraal dat bestand is tegen de stijgende zeewatertemperatuur. De nieuwe riffen hebben ook gevolgen voor de lokale bevolking, die afhankelijk is van visserij en toerisme, het veld waar Wambugu’s onderzoek zich op richt.
Toerisme en natuurbescherming
Wambugu werd geboren in het binnenland van Kenia, als jongste van een gezin van twaalf. Hij studeerde Tourism Management, werkte een aantal jaar in de natuurbeschermingsbranche en kwam in 2016 naar Wageningen voor een master Tourism, Society and Environment. ‘Een droom die uitkwam’, zegt hij daarover. Na zijn master deed hij een bestuursjaar bij studentenpartij S&I, voor hij aan zijn PhD begon. Op dit moment is actief bij het DARE-project als lid van het coördinerende team en als social safety guide. In zijn vrije tijd gaat hij vaak de natuur in en kookt graag ‘een goede Keniaanse maaltijd’.
Er is leven naast je PhD
Is er dan nog wel tijd over om columns te schrijven? ‘Het laatste jaar van een PhD is inderdaad best stressvol, maar ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de Wageningse community. Dat deed ik bij S&I en nu bij DARE en dat wil ik nu via mijn columns ook doen. Onderwerpen als inclusiviteit, geestelijke gezondheid en duurzaamheid gaan me aan het hart. Ik denk dat ik redelijk op de hoogte ben van wat er speelt in Wageningen, ik ben nogal nieuwsgierig. En wat die tijdsdruk betreft: er is leven naast je PhD.’
Lees hier Joshua’s eerste column.