In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Sarah-Maria Scheid (24), masterstudent Climate Studies uit Duitsland, deelt een recept voor Reibekuchen.
‘Reibekuchen worden ook wel ´Krebbelche´, ´Kartoffelpuffer´ of ´Rievkooche´ genoemd. Het is een klassiek Duits gerecht uit het Rijnland, dat bij allerlei gelegenheden wordt gegeten, zoals braderieën, kerstmarkten en speciale Reibekuchen-festivals in de herfst. Een normale portie bestaat uit drie Reibekuchen, geserveerd met appelmoes.’
Ingrediënten (voor ongeveer 15 Reibekuchen, 4-5 personen):
- 1 kilo grote aardappelen
- 2 uien
- 2 eieren
- 1 grote lepel maïzena
- zonnebloemolie om in te bakken
- zout, peper en nootmuskaat
Bereiding:
- Schil en rasp de rauwe aardappelen met een keukenmachine of rasp;
- Verwijder zoveel mogelijk water uit de geraspte aardappelen: gebruik een zeef of een handdoek;
- Pel en hak de uien in kleine stukken. Meng deze met de eieren en de geraspte aardappelen;
- Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Bind het geheel met maïzena;
- Verhit een flinke hoeveelheid olie in de pan: de aardappelkoeken moeten zwemmen in de olie;
- Maak kleine handzame pannenkoekjes van het aardappeldeeg en bak ze aan beide zijden tot ze goudbruin zijn;
- Voeg regelmatig olie aan de pan toe, de Reibekuchen nemen veel vet op;
- Houd de reeds gebakken Reibekuchen warm in een oven op 50 tot 80°C tot alle aardappelkoeken klaar zijn;
- Serveer met appelmoes.
Win een lunchbon!
Deel jouw recept met Resource en win een Aurora-eetbon van 10 euro: resource@wur.nl