In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Stevan Paunovic, masterstudent Plant Sciences uit Zürich, deelt een recept voor ‘lelijke pizza’.
‘Dit gerecht komt oorspronkelijk uit een kleine Kroatische stad op een eiland in de Adriatische Zee. De keuken van dit eiland is sterk beïnvloed door zowel de Kroatische als Italiaanse keuken. Het gerecht heet grozna pica wat zoveel betekent als lelijke pizza. Mijn oma heeft mij geleerd dit gerecht te maken, maar omdat hier in Nederland niet alle ingrediënten te koop zijn, heb ik wat aanpassingen gedaan.
‘Het eerste hoofdingrediënt, de lokale vis zubatac (tandbrasem), is hier moeilijk te krijgen. Ik gebruik daarvoor in de plaats meestal vegetarische fish fingers (die lijken er qua smaak heel goed op, heb ik ontdekt, en het is beter voor het milieu). Het andere hoofdingrediënt is brood. In het oorspronkelijke recept gebruik je brood dat lijkt op een kleine pizza mozzarella maar de kruiden zijn net iets anders. Mijn advies is om gewoon het brood te gebruiken dat jij het best vindt passen of het lekkerst vindt, alles kan eigenlijk. De twee overige ingrediënten zijn rucola en mayonaise.’
Ingrediënten
- (vegetarische) fish fingers
- klein pizzabrood of ander rond brood
- mayonaise
- rucola
Bereiden
- Beleg de helft van het pizzavormige brood met de fish fingers in de vorm van een zon met zonnestralen;
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood gedurende 10 minuten;
- Haal het brood uit de oven en snijd het doormidden zodat je een helft krijgt met fish fingers en een helft zonder;
- Bestrijk de helft waar de fish fingers op liggen met mayonaise en verdeel de rucola erover;
- Leg de andere helft er ten slotte bovenop.
Lekker met een glas koele witte wijn. Geniet ervan!