Met 60 miljoen euro aan overheidsgeld voor cellulaire agricultuur in Nederland gaan onder meer WUR, Maastricht University en TU Delft de komende acht jaar het onderwijs en onderzoek naar diervrije vlees- en zuivelproductie een stap verder brengen.
De investering moet een boost geven aan het Nederlands onderwijs en onderzoek naar kweekvlees en precisiefermentatie. Bij precisiefermentatie plaats je de DNA-code van een dierlijk eiwit in de cel van een micro-organisme om dat eiwit na te maken. Het DNA wordt daarbij niet direct uit een dierlijke cel geknipt en geplakt, maar de code wordt synthetisch nagemaakt en daarna in de microbe, zoals een gist, geplant. Zo kan een gist of bacterie melkeiwitten maken.
Modern
Een van de partners in het project, het bedrijf Those Vegan Cowboys (opgezet door de vroegere eigenaren van de Vegetarische Slager), maakt op experimentele schaal al dierlijke melkeiwitten in gisten en schimmels. ‘Precisiefermentatie is een vorm van moderne biotechnologie, maar uiteindelijk is het nog steeds gewone fermentatie’, zegt René Wijffels, hoogleraar Bioprocess Engineering. ‘Het enige dat de gisten, bacteriën of schimmels nodig hebben zijn suikers als voeding, en in geval van algen ook licht.’
Voor het project worden drie tenure-trackers en elf promovendi aangenomen, verdeeld over de drie universiteiten. Een tenure-tracker en een promovendus zullen in Wijffels’ groep werken aan precisiefermentatie en zich richten op het maken van zuiveleiwit. ‘Welk eiwit en welk organisme we gaan onderzoeken is nog onduidelijk, maar je kunt denken aan een eiwit als caseïne’, aldus Wijffels. Daarnaast zullen bij WUR-promovendi zich bezig gaan houden met eiwitstructurering, voedselveiligheid en socio-economische aspecten zoals consumentenacceptatie.
Nieuwe masterspecialisatie
De universiteiten ontwikkelen ook drie vakken voor een masterspecialisatie in cellulaire agricultuur. ‘Als er veel inschrijvingen zijn, wordt het misschien een zelfstandige masteropleiding’, vertelt de hoogleraar. ‘De vakken verwachten we binnen twee jaar te lanceren en deze zullen gaan over kweekvlees, precisiefermentatie en de maatschappelijke aspecten van deze novel foods.’