LSVb: vraag energietoeslag aan

Studentenvakbond LSVb dreigt met acties als studenten de toeslag niet krijgen.
Foto Shutterstock

De energietoeslag van (aanvankelijk) 800 euro is bedoeld om mensen met weinig geld te helpen de oplopende energierekening te betalen. Studenten waren tot voor kort van die toeslag uitgesloten. Maar na een gewonnen rechtszaak van een student in Nijmegen, liggen de kaarten volgens de LSVb anders. Zij eisen dat studenten niet meer worden uitgesloten van de toeslag.

In juli ging een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met het advies van het kabinet om de steun niet aan studenten uit te keren. Volgens de rechter mag dat niet. De gemeente maakt volgens de uitspraak ten onrechte onderscheid tussen studenten en niet-studenten. Studenten kunnen qua inkomen en energiekosten in precies dezelfde situatie zitten als niet-studenten.

Bezwaar maken

Gesterkt door deze uitspraak roepen de vakbonden LSVb, FNV en FNV Young & United alle studenten op om de energietoeslag alsnog aan te vragen bij hun gemeente. En als deze wordt afgewezen moeten ze volgens de bonden bezwaar  aantekenen. De bonden hopen dat het kabinet zijn beleid aanpast. ‘Als het niet gefikst wordt, roepen we studenten uit alle steden op om actie te gaan voeren.’

Onuitvoerbaar

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten handhaaft vooralsnog haar standpunt dat de energietoeslag beter kan worden uitgekeerd via centrale uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst en DUO. Eerder noemde de VNG een gemeentelijke energietoeslag voor studenten ‘volstrekt onuitvoerbaar’. Ze is nog in overleg met het ministerie van Sociale Zaken over de gevolgen van de rechtelijke uitspraak.

Niet alle gemeenten vinden de energietoeslag voor studenten onuitvoerbaar. Zwolle en Delft bijvoorbeeld hebben er geen problemen mee en ook ’s-Hertogenbosch keert de toeslag uit. Inmiddels hebben PvdA, GroenLinks en D66 Kamervragen gesteld over de kwestie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.