Smaken van WUR: Aardbeien ‘knoedel’

Natalia Grabarczyk, masterstudent Biotechnologie, deelt een typisch Pools zomergerecht.
Natalia Grabarczyk, masterstudent Biotechnologie en lid van de Vegan Student Association

Binnen de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Natalia Grabarczyk (23), masterstudent Biotechnologie en lid van de Vegan Student Association, deelt een typisch Pools zomergerecht.

‘Als het aardbeienseizoen begint, begint de zomer. Mijn oma kocht altijd veel aardbeien en we maakten dan samen deze knoedels voor de hele familie. Ik kom uit de centraal gelegen Łódź-provincie, waar deze knoedels geserveerd worden met jonge kool gekruid met dille en een roux. Overal elders worden ze met room en suiker gegeten.’

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • een halve kool (liefst jonge, groene kool)
  • 3 eetlepels boter
  • 6 eetlepels bloem
  • verse dille
  • 1 laurierblaadje
  • 3 stuks piment
  • zout en peper
  • ¼ kopje aardappelzetmeel
  • ½ kg geschilde aardappelen
  • 300 g aardbeien

Bereiding

Kool:

  1. Verwijder de stronk en snijd de kool in kleine stukjes. Doe de kool in een grote pan;
  2. Voeg een halve liter water, een theelepel zout, wat peper, een laurierblaadje en het piment toe. Kook gedurende 15 minuten;
  3. Verhit ondertussen 3 lepels boter in een pan met 3 lepels bloem, tot het vet met de bloem bindt;
  4. Voeg deze roux toe aan de kool en meng het net zo lang tot het indikt. Voeg dan de verse dille toe.

Knoedels:

  1. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Giet af en pureer de aardappelen;
  2. Voeg een half kopje bloem en een kwart kopje aardappelzetmeel toe. Kneed tot een glad, niet plakkerig geheel;
  3. Vorm platte plakjes van stukjes deeg. Leg een aardbei op het plakje en bestrooi met suiker. Vouw het deeg over de aardbei;
  4. Leg de knoedels gedurende vijf minuten in kokend water, tot ze gaan drijven;
  5. Serveer met de kool.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.