Smaken van WUR: Zemiaková rýchlovka

Matej Žucha, masterstudent Food Technology, deelt een aardappelgerecht uit Slowakije.
Matej Žucha (23), masterstudent Food Technology

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Matej Žucha (23), masterstudent Food Technology, deelt een van zijn lievelingsrecepten: een aardappelgerecht uit Slowakije.

‘Slowakije is een echt aardappelland. Omdat voedsel vroeger duur was, probeerden dorpelingen en boeren gerechten te maken van ingrediënten die je thuis kunt verbouwen, zoals de aardappel. Toen ik klein was, was dit mijn lievelingseten. Mijn moeder maakte het altijd klaar als mijn broer of ik erom vroegen. Aangezien het geen officiële naam heeft, noem ik het ‘zemiaková rýchlovka’. Dat betekent “snel aardappelgerecht”.’

Ingrediënten voor 5 personen:

  • 700 g aardappelen
  • 300 g spekblokjes
  • 400 g brede noedels of pasta
  • 600 ml melk
  • sjalotjes of lente-uitjes
  • 50 g boter
  • zout

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Kook tot de blokjes zacht zijn. Afgieten en de boter toevoegen;
  2. Bak ondertussen het spek in een koekenpan;
  3. Breng in een andere pan water aan de kook en kook de noedels/pasta;
  4. Terwijl het spek en de noedels aan het garen zijn, maak je de saus: verwarm de melk en voeg deze scheutje voor scheutje bij het aardappel/boter mengsel. Niet alle melk in één keer toevoegen. Stamp de aardappelen met een stamper, net zolang tot een gladde substantie ontstaat. Voeg een mespuntje zout toe. Niet te veel, want spek is ook zout;
  5. Als alles gaar is, meng je de aardappelsaus, de noedels en het spek. Garneer met lente-uitjes/sjalotjes. Eet smakelijk!

Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource zodat we allemaal kunnen meegenieten: resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.