Black Sigatoka, dat wordt veroorzaakt door de bladschimmel Pseudocercospora fijensis, tast wereldwijd bananenplantages aan. Om de oogst veilig te stellen, gebruiken bananentelers fungiciden tegen de schimmel, maar ze hebben steeds grotere hoeveelheden nodig. Dat komt doordat de bladschimmel resistent wordt tegen de fungiciden, melden Wageningse onderzoekers in het tijdschrift Pest Management Science.
De onderzoekers analyseerden voor het eerst op grote schaal isolaten (varianten) van de bladschimmel op hun gevoeligheid voor drie veel gebruikte fungiciden in belangrijke banaan-producerende landen als Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, de Filipijnen, Guadeloupe, Martinique en Kameroen. Hun onderzoek toont aan dat de schimmel in rap tempo evolueert naar ongevoeligheid voor fungiciden ten gevolge van het intensieve gebruik van deze bestrijdingsmiddelen. Isolaten van Black Sigatoka op bananenplantages die niet werden gesprayd met fungiciden, waren nog wel gevoelig voor de fungiciden.
Vicieuze cirkel
Onderzoeksleider Gert Kema, hoogleraar Fytopathologie in Wageningen, concludeert dat bananenproducenten de vicieuze cirkel moeten doorbreken van steeds hoger fungicidegebruik en steeds grotere resistentie daartegen bij de verwoestende schimmel. Hij pleit al jaren voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe bananenrassen die resistent zijn tegen Black Sigatoka en de ontwikkeling van alternatieve ziektebestrijdingsmethoden.
Banaan is het meest geconsumeerde fruit ter wereld. Op de bananenplantages worden vrijwel alleen Cavendish-bananen geteeld. Dit ras, goed voor 95 procent van de wereldwijde export, is zeer vatbaar voor Black Sigatoka. Daarom worden de bananenplantages wekelijks besproeid met fungiciden. Dat maakt de bananenproductie zeer kwetsbaar en niet duurzaam, stelt Kema. Overigens heeft een deel van de bananentelers last van nog een oprukkende schimmel: de agressieve bodemschimmel Panama Disease.
Resistente rassen
Kema stapte vorig jaar in een consortium met de Bill and Melinda Gates Foundation en het Wageningse biotechbedrijf Keygene om resistente bananenrassen tegen Panama Disease te ontwikkelen. Ook startte hij met behulp van internationale financiers een bedrijf om rassen met resistentie tegen Black Sigatoka te ontwikkelen. Kema’s groep bracht eerder de resistentie van honderden – ook wilde – bananenvariëteiten tegen de schimmelziekten in kaart.