Hannah Ikkai Graham neemt ons mee naar Japan en deelt haar recept voor ramen-misosoep.
Ramen is een makkelijk te bereiden Japans noedelgerecht en hét perfecte troosteten voor elk seizoen. Hoewel ramennoedels oorspronkelijk uit China afkomstig zijn, heeft het zich in Japan ontwikkeld tot de culturele schat die het vandaag de dag is. Anders dan voor veel andere Japanse gerechten, zijn er voor ramen weinig regels, dus je kunt variëren naar gelang je persoonlijke smaak. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar ramen op basis van misosoep. Je kan met de toevoegingen zo creatief zijn als je wilt. In Japan toon je je creativiteit door een scala aan kleuren in de schaal, meestal bereikt door het gebruik van verschillende ingemaakte groenten.
Grappig weetje: In de Aziatische cultuur heerst het bijgeloof dat je je leven verkort als je tijdens het eten de noedels afbijt.
Ingrediënten
- ramennoedels – 1 pakje per persoon
- groentebouillon – 1 blokje, 700 ml water
- sojasaus — 1 lepel
- misopasta (bij voorkeur de rode variant) – 2 volle eetlepels
- zout naar smaak
Mogelijke garnering:
- Paksoi
- Taugé
- Zachtgekookte eieren
- Kimchi
- Zeewier (nori)
- Sesamzaadjes
- Shichimipoeder (Japanse zevenkruidenpoeder)
- Takuan (Japanse zure witte radijs)
- Sjalotjes
- Mais
Bereiding:
- Kook de noedels een minuut of 2 (afhankelijk van het soort noedels – vers of gedroogd – en je smaak. Zelf geef ik de voorkeur aan iets meer bite);
- Giet de noedels af en zet ze apart;
- Maak de bouillon: voeg een beetje water van de noedels toe aan een blokje groentebouillon en een lepel sojasaus;
- Voeg de misopasta en het zout toe en laat het volledig oplossen;
- Kook de paksoi en de taugé zacht in de bouillon;
- Dien een portie noedels op in een kom, met een ruime hoeveelheid bouillon met groenten;
- Garneer naar wens.