Vijf boeken voor tijdens de avondklok

Resource selecteerde vijf Wageningse toppers.
Foto: Shutterstock

De avondklok is heftig en we zitten er nog wel even mee. Heb je Netflix ondertussen uitgespeeld, kan je je huisgenoten niet meer luchten of zien en ben je al zo gespierd als een god door alle thuis-workouts? Tip van Resource: lees een boek! Welke dan? Wij selecteerden vijf Wageningse toppers.

1 Gewilde dieren

Heb je tijdens één van je coronawandelingen een das of een bever gespot? Dan is dat zeer waarschijnlijk dankzij een verhuisactie van natuurbeschermers. Tientallen diersoorten zijn geherintroduceerd in Nederland, de meesten vrijwel onopgemerkt. Daarnaast worden regelmatig dieren bijgeplaatst als populaties te klein zijn geworden. Hoe werkt dat verhuizen van dieren en hoe houd je bij hoe het de beesten vervolgens vergaat? Wie bepaalt welk dier in aanmerking komt voor immigratie naar Nederland? Ecologen, natuurbeschermers en andere betrokkenen vertellen je in Gewilde dieren alles over deze projecten, van wisent tot pimpernelblauwtje. Dit boek had natuurlijk nooit kunnen bestaan zonder bijdragen van diverse Wageningers, die niet alleen hun kennis van ecologie delen, maar ook nauw betrokken zijn geweest bij het monitoren van al die verplaatste dieren.

Gewilde dieren – Mark Zekhuis, Louis van Oort, Luc Hoogenstein

2 Waargebeurd Wagenings

Vijfendertig waargebeurde verhalen, in de smaken mild verdrietig, best wel spannend en pittig grappig. Al deze verhalen werden eerder verteld tijdens één van de Wageningen Storytelling Nights. Afgelopen jaar waren ook die avonden ver te zoeken, dus besloten organisatoren Emma Holmes en Sarah Haines de beste verhalen uit het verleden te bundelen. Zo kunnen wij lachen en huilen om een huwelijksaanzoek op station Ede-Wageningen, met een tweedehands ring, of een helse fietstocht over de Veluwe met windkracht 8 en hebben de Storytelling Nights-makers hopelijk in de toekomst weer wat budget om de live-avonden op te starten. Alle verhalenvertellers hebben ooit in Wageningen gewoond, of doen dat nog steeds. Misschien ken je ze zelfs wel, of kom je voor in één van de verhalen…

Snapshots – Anthology of true stories

3 Een getekende geschiedenis van alles

Consumeer jij je letters het liefst met wat plaatjes erbij, pak dan Hoe alles begon. In dit illustratieboek wordt de geschiedenis van al het leven op aarde in zeer begrijpelijke taal uitgelegd. Eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar na een dag online leren mag je je hersens ook best wat rust geven. Je springt van atomen naar bacteriën, van reptielen naar dinosauriërs en uiteindelijk de mens. Onderweg worden tussen neus en lippen door de oerknal, evolutie en de verschillende manieren van voortplanting uitgelegd. De illustraties zijn prachtig en gedetailleerd. Een mooi toetje voor het slapengaan, en een superverantwoord voorleesboek voor als je nichtje op bezoek komt. Een team wetenschappers werkte mee aan het boek om alle feiten te checken, onder wie bioloog/wetenschapsfilosoof Gerard Jagers op Akkerhuis, die de operator theory ontwikkelde, een manier om te kijken naar het ontstaan van complexe levensvormen.

Hoe alles begon – Bouwine Bergsma, Illustraties Adriaan Bijloo

4 Natuurbeleid Betwist

Is een virtual reality-beleving van een bos in Suriname een natuurervaring? Die prikkelende vraag stellen Jelle Behagel en Esther Turnhout in de essaybundel Natuurbeleid Betwist. De bundel, samengesteld door Arjen Buijs en Froukje Boonstra, draait om de steun voor het Nederlandse natuurbeleid. Goed leesbaar, maar geen makkelijke kost. Het draagvlak voor natuurbescherming staat onder druk. In dertien essays laten deskundigen van binnen en buiten WUR hun licht schijnen op de legitimiteit (draagvlak, steun, acceptatie) van natuurbeleid. Behagel en Turnhout pleiten voor een nieuwe kijk op natuur en natuurervaringen. Natuur en cultuur zijn eigenlijk ondeelbaar. Mengvormen van beide leiden ook tot natuurervaringen: de uiterwaarden, de achtertuin, of -waarom ook niet- een virtuele wandeling in een tropisch bos. Natuurbeheerders moeten, volgens beiden, open staan voor een ‘nieuw natuurverhaal’, gebaseerd op veranderde normen en waarden ten aanzien van het belang van natuur en hoe daar mee om te gaan.

Natuurbeleid Betwist – Jelle Behagel en Esther Turnhout

5 Wild Jaar

Kun je de wildheid van natuur nog ervaren in een dicht bevolkt landje als Nederland? Ja zeker, is het antwoord van docent Bos- en Natuurbeleid Koen Arts. Simpel door veel buiten te zijn. Hij sliep samen met zijn vrouw Gina 381 aaneengesloten nachten buiten. Aanvankelijk onder een tarp, een soort dekzeil, maar dat bleek toch niet te doen. Een tipi met een houtkacheltje bracht uitkomst. Het stel bracht uiteindelijk meer dan de helft van de tijd buiten door en daarmee was de uitdaging voor het Wild Jaar volbracht. Het jaar was nodig, vond Arts, om de wat verloren geraakte band met de natuur te herstellen. Het verslag over die tijd is vlot opgeschreven. Arts is behalve ecoloog ook filosoof. Dat levert aardige bespiegelingen op over de verhouding van de mens tot de natuur en hoe die natuur te beschermen. Natuurbescherming werkt alleen als mensen geven om natuur. En dat moet je leren. Niet door naar natuur te kijken, maar het te beleven met al je zintuigen. Een goed advies in deze coronatijd. Lekker naar buiten.

Wild Jaar – Koen Arts

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.