Het moment: Onkruid wieden

Ik besloot mijn leven om te gooien. Mijn baan zegde ik op en emigreerde naar Schotland.
Foto: Lin Batten

Keerpunten: soms herken je ze meteen, soms pas achteraf. In deze serie vertellen WUR’ers over een bepalend moment dat ze altijd zal bijblijven. Dit keer onderzoeksassistent Lin Batten die na een periode van overspannenheid haar boeltje pakte en emigreerde naar Schotland.

‘Twee jaar lang werkte ik bij een online voedselkrant als projectleider en redacteur, iets wat goed aansloot bij mijn opleiding Voedselzekerheid. Maar door de druk die ik daar ervaarde, raakte ik overspannen. Ik nam daarom een stapje terug van het werk en deed volop aan meditatie, volgde een mindfulnesscursus en cognitieve gedragstherapie. Later realiseerde ik me dat ik met die methoden vooral de symptomen bestreed, en niet de oorzaak aanpakte: mijn baan. Toch krabbelde ik langzaam op. Eenmaal weer fulltime aan de slag ontdekte ik dat ik niet gelukkig werd van dagen lang achter een bureau zitten. Ik miste de praktijk. En het voelde tegenstrijdig om expert in voedselzekerheid te zijn, terwijl ik niet eens wist hoe ik een aardappel moest poten.

Ik realiseerde me dat ik vooral symptomen bestreed en niet de oorzaak aanpakte: mijn baan

‘Ik besloot mijn leven om te gooien. Mijn baan bij de voedselkrant zegde ik op en emigreerde naar Schotland waar mijn vriend woont en werkt. Daar ging ik aan de slag op kleinschalige boerderijen tussen de kippen, gewassen en boomgaarden. Onkruid wieden, zaaien, stekken en compost scheppen. Op de boerderij zie je direct de impact van wat je doet op de voedselzekerheid binnen je eigen gemeenschap. Dat vind ik enorm motiverend.

Naast mijn werk op de boerderij, ben ik drie dagen per week werkzaam als onderzoeksassistent en administratief medewerker voor de leerstoelgroep Recht van WUR. Mijn leidinggevende daar vindt het geen probleem dat ik op afstand werk en deze situatie geeft me de perfecte balans tussen praktijk en theorie. ‘In totaal werk ik nu weer vijf dagen in de week. Hoewel ik op de boerderij, vooral ’s zomers, lange dagen maak, voelt het niet als hard werken. De nieuwe structuur in mijn leven heeft me veel goeds gebracht, een stuk zingeving, waardoor ik veel gelukkiger ben. Voor mijn werkzaamheden op de boerderij krijg ik betaald in eieren, groenten en fruit, dus voor mijn financiële zekerheid ben ik afhankelijk van het werk bij WUR. Zo kom ik prima rond en heb ik weer energie en inspiratie om nieuwe dingen te beginnen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.