Gist vervangt koe

Kun je gist melkeiwit laten maken en zo de koe buitenspel zetten?
Foto’s: Shutterstock

Een groep onder leiding van WUR gaat het proberen. De studie naar diervrij melkeiwit is een van de projecten die geld krijgen uit het fonds voor de Nationale Wetenschapsagenda (NWA-ORC).

Wageningen is bij in totaal 6 van de 21 projecten betrokken. De ‘melkstudie’ beoogt melkeiwit te maken zonder dat er een koe aan te pas komt. Dat kan, denkt Etske Bijl van Food Quality and Design door gist genetisch zo te veranderen dat het caseïne maakt.

Klonteren

Onder Bijls leiding gaat een consortium van bedrijven en universiteiten daar de komende vijf jaar aan werken. Daarbij gaat het er niet alleen om dat gist caseïne gaat maken, maar ook om dat zo te doen dat het eiwit vervolgens klontert zoals het in echte melk doet. Die structuur, de vorming van micellen, is volgens Bijl essentieel voor het succes.

De bestaande producten van plantaardige eiwitten komen nog niet in de buurt van die van echte melk

Etske Bijl, Food Quality & Design

‘De bestaande producten van plantaardige eiwitten komen nog niet in de buurt van die van echte melk’, zegt Bijl. ‘En dat komt door die clustering van caseïne in micellen.’ Het project van 1,7 miljoen euro omvat daarom drie onderdelen: gist caseïne laten maken, dat eiwit zo bewerken dat het micellen vormt en de verwerking daarvan in producten.  

Naast Bijl viel ook hoogleraar Bodemgeografie en Landschap Jakob Wallinga in de prijzen. Onder zijn leiding gaat een brede groep wetenschappers, overheden en particulieren onderzoeken hoe zandgronden in het oosten en zuiden van het land klimaatbestendiger kunnen worden ingericht. ‘Droogtes van de afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat het huidige gebruik tot problemen leidt’, licht Wallinga toe.

‘Er zijn wel ideeën over hoe het landschap van de toekomst er uit zou kunnen zien’, vervolgt hij, ‘maar of die schetsen ook haalbaar zijn, is de vraag. In dit project onderzoeken we welke functies samengaan, hoe die in het landschap passen en of dat past bij het veranderende klimaat en het streven naar kringlooplandbouw.’ Er worden daartoe zogeheten proeftuinen ingericht. Wallinga’s project krijgt 1,9 miljoen euro.

Limes

Wallinga is ook betrokken bij het project dat de leefomgeving van tijgers in de Himalaya wil verbeteren door het landschap beter te beheren. Verder is er geld vanuit de Wetenschapsagenda beschikbaar voor onderzoek van Wageningse toxicologen naar de ontwikkeling van proefdiervrije testmethoden (orgaan-op-een-chip) en risicobeoordelingen van stoffen. Wageningen werkt ten slotte ook mee aan een gehonoreerde studie naar de vorming van de Romeinse rijksgrens de Limes.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.