WUR-projecten: ondertussen in Ethiopië

Door de oorlog liggen de ontwikkelingsprojecten in Tigray volledig stil.
Veel Ethiopiërs zijn gevlucht. Foto: REUTERS/Baz Ratner

Adriaan Vernooij, projectmanager bij Wageningen Livestock Research, heeft geen contact meer met zijn onderzoekpartners in het noorden van Ethiopië. Door de oorlog tussen het regeringsleger en milities uit de afvallige regio Tigray ligt alle telefoon- en internetverkeer in die regio plat. Vernooij begeleidt praktijkproeven en verzorgt trainingen voor het project BRIDGE, Building Rural Income through Inclusive Dairy Growth in Ethiopia. Dat beoogt de melkveehouderij te ontwikkelen in vijf Ethiopische regio’s. Door de coronacrisis is Vernooij al een jaar niet meer in Ethiopië geweest. Nu ligt het project in Tigray volledig stil.

Sesam

Flo Dirks, medewerker van Wageningen Centre for Development Innovation, werkte de afgelopen drie jaar in Tigray aan de ontwikkeling van de sesamsector. Ook dat project, dat volgende maand afloopt, ligt nu stil. Dirks, die in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa woont, weet niet hoe het met haar collega’s gaat. Een oud-collega belde haar dat hij uit Ethiopië was gevlucht voor het geweld en nu in een vluchtelingenkamp zat in Zuid-Soedan.

Ten einde

WUR voerde de afgelopen jaren veel projecten uit in Ethiopië, onder de paraplu van Benefit: Bilateral Ethiopian-Netherlands Effort for Food, Income and Trade Partnership.

De Wageningers in Ethiopië zagen de afgelopen jaren, nadat Nobelprijswinnaar Abiy Ahmed premier was geworden, de spanning in het land oplopen. Vorig jaar werden al roadblocks ingesteld op de grens van de deelstaten Tigray en Amhara. In augustus staken er plunderingen en wraakacties tussen de verschillende bevolkingsgroepen de kop op. Abiy Ahmed stelde vanwege de coronacrisis de verkiezingen uit, waarna de regering van Tigray – de deelstaat die vroeger de macht had – zijn regering niet meer erkende. Toen milities uit Tigray een aanslag pleegden op een legerbasis van de regering, stuurde Abiy troepen naar de afvallige regio. Dirks: ‘Veel mensen in de dorpen houden zich niet bezig met politiek en worden nu overvallen door het geweld.’

Raketaanvallen

In Addis Ababa merk je weinig van deze oorlog, zegt Dirks. De bewoners krijgen geregeld sms-jes van de overheid die geld inzamelt om de oorlog te bekostigen en op tv horen ze dat het regeringsleger opmarcheert om Tigray te bevrijden. Maar de milities uit Tigray zijn ook goed bewapend. Zo voerden de milities raketaanvallen uit op vliegvelden in Amhara, omdat van daaruit luchtaanvallen plaatsvinden op Tigray.

Sommige Ethiopiërs vallen nu tussen wal en schip. Een Wageningse PhD-student uit Tigray zou naar Wageningen komen voor zijn promotie, maar hoorde in Addis Ababa dat de promotie vanwege corona is uitgesteld. Hij kan, door de oorlog, ook niet terug naar Tigray en zit dus nu vast in de Ethiopische hoofdstad.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.