‘Dit traditionele Noorse gerecht bestaat in verschillende variaties en onder verschillende namen in Noorwegen. Dit is de versie die mijn familie maakt. De kløbb (aardappelballetjes) zijn te vergelijken met de Duitse Knödel. De duppe is een bechamelsaus met Noorse bruine kaas. Deze bruine kaas is zoet van smaak en ook heerlijk op brood. Te vinden in sommige kaaswinkeltjes, Jumbo’s en in de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam.’
Konrad Peckolt Fordal, tweedejaars masterstudent levenswetenschappen uit Noorwegen.
Ingrediënten voor 4 personen: |
---|
Kløbb · 10 grote aardappelen · Ong. 200 ml gerstebloem (verkrijgbaar bij de molen in Wageningen) · Ong. 200 ml tarwebloem · 1 eetlepel zout · 2 bouillonblokjes Duppe · 3 eetlepels boter · 4-5 eetlepels tarwebloem · 750 ml melk · 1 theelepel zout · ½ theelepel peper · Enkele plakken bruine kaas · Naar keuze: Spek voor erbij, bij voorkeur dik gesneden |
Bereiden
- Was, schil en rasp de aardappelen. Giet overtollig water af;
- Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook, laat zachtjes doorkoken;
- Voeg wat van de bloem (voor de helft tarwe- en voor de helft gerstebloem) toe aan de geraspte aardappel. Roer alles door en voel of het deeg niet te nat of te droog is. Voeg bloem toe tot de juiste samenstelling is bereikt. Maak een proef- kløbb door met vochtige handen een balletje te rollen van een beetje deeg. Als dat niet lukt heb je meer bloem nodig;
- Voeg het zout toe;
- Als het deeg klaar is, kook je proef-balletje in de bouillon. Als het balletje na 10-15 minuten nog mooi rond is, is het deeg goed;
- Draai balletjes van het deeg en laat ze gedurende drie kwartier zachtjes koken;
- Maak een bechamelsaus met de ingrediënten hierboven en voeg op het einde de kaas toe;
- Optioneel: bak het spek;
- Giet de saus over de kløbb;
Eet smakelijk!
Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource zodat we allemaal kunnen meegenieten. Stuur je recepten naar resource@wur.nl