Het bleek een pamflet over de Nederlandse universiteiten, net uitgekomen. Opeens, na zeven jaar studeren, leek het mij heel toepasselijk om iets over de wetenschap te gaan lezen. Dus ik heb het maar gekocht.
De auteurs, hoogleraren Rens Bod, Remco Breuker en Ingrid Robeyns, zijn bekend van WOinActie, de beweging die al een paar jaar strijdt voor betere financiering en werkomstandigheden in het wetenschappelijk onderwijs. Het boekje besteedt dan ook veel aandacht aan de hoge werkdruk onder docenten. Onderwijs is alleen mogelijk dankzij structureel overwerk, wordt er gesteld. De auteurs doen voorstellen voor verandering en roepen op tot debat. Want een andere universiteit is noodzakelijk en mogelijk, zeggen ze. Máár: dan moet er wel actie ondernomen worden.
Studenten zouden massaal in actie kunnen komen, maar dat doen ze niet
Daarom is het laatste deel, ‘Wie gaat het doen’, misschien wel het meest interessant. Er wordt gewezen naar de overheid, universiteitsbesturen en zwijgend toestemmende wetenschappers, maar ook naar studenten. Stelling 38: ‘Studenten en docenten moeten samen in opstand komen.’ Remco Breuker lichtte dat in de Volkskrant (21 augustus) nog eens toe. Volgens hem laten studenten zich veel te weinig horen over het structurele overwerk van hun docenten. Ze zouden massaal in actie kunnen komen, maar dat doen ze niet. Studenten hebben daarom ‘niet alleen een studieschuld, maar ook een morele schuld bij degenen die hun opleiding mogelijk maken’.
Oei. Dat van die studieschuld wist ik wel. Dat van die morele schuld was me nog niet eerder verteld en eerlijk gezegd voel ik me er wel door aangesproken. Er is de afgelopen jaren, terwijl ik studeerde, vaak aan de bel getrokken over werkdruk bij docenten. Maar ik kan me niet herinneren dat we het als studenten hebben gehad over onze rol daarin. 40 stellingen over de wetenschap is een mooie aanleiding om het daar wel over te hebben. Lezen dus, dat boekje van Bod, Breuker en Robeyns. En wacht er vooral niet mee tot na je master.
Vincent Oostvogels (25) zit in het eerste jaar van zijn promotieonderzoek naar biodiversiteitsherstel in de melkveehouderij. Hij droomt ervan om op een dag zelf een paar koeien te kunnen houden.