Het winnende team. © Freeze4Ease
De opdracht van de From Farm to Forkhackaton was om een plan te bedenken dat lokale producenten en consumenten dichter bij elkaar brengt. Teams kregen 48 uur de tijd om hun idee volledig uit te werken. Toen die tijd erop zat, moest elk team een pitch insturen om hun idee te presenteren. De WUR-studenten, die allen het Honours-programma volgen, pitchten ‘Freeze4Ease’.
Maaike Hes zat in het winnende team. ‘Ons idee is om producten van lokale boeren in te vriezen en te verkopen op de campus aan studenten en medewerkers van WUR. Door lokale producten te verkopen, is de keten korter en kan er meer geld naar de boer. Ook gaan we voedselverspilling tegen: producten die niet gebruikt worden, kunnen gewoon ingevroren blijven. Ten derde zijn bevroren producten net zo gezond of zelfs gezonder dan vers voedsel uit de supermarkt. Door de vriezer op een centrale plek neer te zetten, krijgen veel mensen dus toegang tot gezond, lokaal geproduceerd voedsel.’
Gezocht: ondernemers
De volgende stap is het uitbreiden en afronden van ons businessplan, vertelt Hes. ‘Daarin komt te staan wat je moet doen om dit idee tot uitvoering te brengen. Een stappenplan, van a tot z, om dit idee te transformeren in een echte onderneming.’
Het uitvoeren van dat businessplan mag iemand anders doen, zegt Hes. ‘Wij zorgen dat er een plan ligt, inclusief draaiboek, energy flow, alles erop en eraan. Vervolgens gaan we in gesprek met de gemeente, de universiteit, StartHub en andere partijen om te kijken wie het businessplan kan uitvoeren.’
Tips of ideeën om het businessplan in uitvoering te brengen? Stuur een mail naar maaike.hes@wur.nl
De vijf WUR-studenten uit team Freeze4Ease | Laura van Lunteren (Food Technology), Dennis Vlegels (Plantenwetenschappen), Hester Boekhoud (Voeding en Gezondheid), Eveline Nales (International Land and Water Management) en Maaike Hes (Internationale Ontwikkelingsstudies). |
---|