Sleutelfiguren: Hans van der Lienden

Ze zijn onmisbaar voor het draaiend en gezellig houden van de campus: schoonmakers, conciërges, cateraars, tuinmannen, receptionistes – de lijst sleutelfiguren is lang. Resource zoekt ze op. Dit keer Hans van der Lienden (47), technisch gebouwenbeheerder van Carus, de Bongerd en Zodiac.
Foto: Guy Ackermans

Tekst: Milou van der Horst 

‘Het leukste aan mijn baan vind ik de diversiteit en complexiteit, met name de labs en stallen met dieren van Carus. Ik moet bijvoorbeeld meer rekening houden met procesgassen en ‘medische gassen’ en daar komt weer andere techniek bij kijken, zoals andere leidingen. In elk gebouw moeten we luchtbehandelingen doen, maar in Carus is die anders dan bij een kantoorgebouw. Ook de wet- en regelgeving rondom labs en stallen verschilt en zo kan ik mijn vakkennis verrijken.

Toch zijn alle gebouwen technisch gezien voor 80 procent hetzelfde, want in elk gebouw is er bijvoorbeeld een brandmelder en een lift. Als technisch gebouwenbeheerder zorg ik ervoor dat dingen die kapot gaan door de juiste firma’s veilig en op tijd gerepareerd worden. Ook houd ik in de gaten dat het onderhoud gebeurt. Daarnaast houd ik de storingen in de gaten en beantwoord ik technische vragen.

‘Dagelijks overleg ik veel met verschillende partijen. Als we aanpassingen aan het gebouw moeten doen, moeten we de juiste afwegingen maken. Zo heeft WUR een duurzaamheidsbeleid, wat inhoudt dat niet iedere oplossing haalbaar is. En klanten hebben ook wensen en eisen waarmee we rekening moeten houden. Samen moeten we tot een oplossing komen waarmee iedereen blij is. Ik vind het leuk om dat proces te bewandelen.

 Dat het binnen 24 uur gelukt is om een nieuwe koelmachine te krijgen, vind ik mooi 

‘Laatst was er een koelmachine bij Carus zo kapot dat er een nieuwe moest komen. Die machine werd gebruikt voor de opslag van dierenvoer. Dat betekent dat daar ook dierproeven worden gedaan. Maar daar verdiep ik me niet eens in. Iemand heeft een probleem en dat moet opgelost worden. Dat het binnen 24 uur gelukt is om een nieuwe te krijgen, vind ik mooi. Dat ik er tot half een ’s nachts mee bezig ben geweest, maakt dan niet uit: je wilt elkaar helpen om het primaire proces niet in gevaar te brengen. Door corona krijgen we andere aanvragen, zoals voor het automatiseren van kranen en deuren en voor plexiplaatglas, spatschermen en beschermingsglas. Het is allemaal nieuw, maar of ik nou een stoel bestel of een plexiplaatglas, maakt in principe niet uit.

‘Daarnaast moeten we door corona andere richtlijnen voor luchtverversing opvolgen. Eén daarvan is dat er bijna twee keer zoveel lucht per persoon ververst moet worden dan anders. Dat betekent dat ik veel luchtmetingen doe, omdat ik zeker wil weten dat wat ik verwacht, ook klopt. De richtlijnen zijn helder, maar de toepasbaarheid soms minder, dus daar ben ik nog steeds druk mee.

‘Voor dit werk moet je breed ontwikkeld zijn in je vakgebied. Dat is bij mij gelukt; ik heb elke zeven jaar een nieuwe baan gehad. Van technisch monteur tot hoofd technische dienst van hotels. Hoewel ik hier pas 2,5 jaar werk, denk ik dat ik de rest van mijn loopbaan bij WUR blijf: er is hier voldoende diversiteit om uitdaging te houden. Bovendien voel ik me hier thuis. Iedereen betrekt me bij alles en ze weten me te vinden voor vragen. Ook al heb ik niet altijd het antwoord, ze vertrouwen erop dat ik de weg weet hoe ze antwoord kunnen vinden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.