Dit blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over februari en maart stegen de prijzen van kippenvlees en fruit met 3 procent, aardappelen werden 5 procent duurder en varkensvlees zelfs 10 procent. ‘Deze prijsstijgingen worden veroorzaakt door een toenemende vraag in de detailhandel’, zegt Huib Silvis, projectleider van de voedselprijzenmonitoring. ‘Aan de ene kant zijn mensen meer in de supermarkt gaan kopen omdat ze niet meer buiten de deur kunnen eten. Daarnaast zien we ook een effect van het hamsteren, dat vooral in het begin van de lockdown plaatsvond.’
Wellicht zien we pas het topje van de ijsberg
Huib Silvis, projectleider van de voedselprijzenmonitoring
Boer ziet prijs dalen
De prijs van zuivel en groenten bleef nagenoeg gelijk. Silvis: ‘Er zit wel een vertraging in de cijfers. De lockdownmaatregelen zijn pas half maart genomen en deze cijfers gaan over februari en maart, dus het kan zijn dat we nu pas het topje van de ijsberg zien.’
In de winkels betaalden consumenten de afgelopen maanden meer voor hun producten, maar aardappeltelers en veehouders die rundvlees verkopen zagen hun opbrengstprijzen dalen met 11 en respectievelijk 4 procent. ‘Dat komt vooral omdat de vraag uit het buitenland wegviel’, zegt Silvis. ‘Fritesaardappelen worden grotendeels geëxporteerd.’
Stormloop op tarwe
Klein pluspuntje voor de boer: wereldwijd zijn consumenten massaal tarwebloem in gaan slaan. ‘Dit heeft zich vertaald naar hogere tarweprijzen voor de boer’, vertelt Silvis. ‘Tarwe is echter niet zo’n belangrijk gewas voor het inkomen van Nederlandse boeren. De Nederlandse tarwe wordt hoofdzakelijk verbruikt als veevoer, de tarwe voor ons brood wordt grotendeels geïmporteerd. Voor het inkomen van de akkerbouwer is de aardappelprijs veel belangrijker.