Fors minder vooraanmeldingen studenten

Voor komend studiejaar hebben zich 12 procent minder nieuwe bachelorstudenten aangemeld dan op hetzelfde meetmoment vorig jaar.
Foto: Marte Hofsteenge

Op 4 mei 2020 lag het aantal vooraanmeldingen op 1735. Vorig jaar waren er op hetzelfde meetmoment 1974 studenten aangemeld, 239 meer. Het verschil wordt met name veroorzaakt omdat minder Nederlanders scholieren zich hebben aangemeld. Het aantal aanmeldingen van die groep ligt landelijk zo’n 12 procent lager dan vorig jaar.

Henk Vegter, hoofd Quality & Strategic Information: ‘Nederlandse scholieren moeten hun aanmelding normaal gesproken voor 1 mei regelen. Vanwege de coronapandemie hebben ze nu tot 1 juni om zich aan te melden, dus mogelijk komt er nog een kleine inhaalslag. We hebben iets meer zekerheid in de eerste week van juni. Hoeveel nieuwe studenten straks daadwerkelijk aan een bachelor beginnen, blijft voorlopig nog koffiedik kijken.’

Starten met studie minder aantrekkelijk

Vegter verwacht dat scholieren dit jaar misschien meer terughoudend zijn om in september aan een studie te beginnen. ‘Er zal bijvoorbeeld geen normale introductieweek zijn en de kans is groot dat nieuwe studenten deels online aan hun opleiding moeten beginnen. Wat de exacte redenen zijn, zal per persoon verschillen. Mogelijk wordt starten met een opleiding komend studiejaar hierdoor minder aantrekkelijk en nemen meer scholieren een tussenjaar.’

De aanmeldingscijfers komen van Studielink, de website waar studenten zelf hun aanmelding voor universiteiten of hogescholen regelen. Elke week verschijnt er een actueel overzicht van de vooraanmeldingen op WUR’s intranet. Ook wat internationale studenten betreft houdt Vegter een slag om de arm. ‘Bij internationale studenten en dan met name de niet-EER studenten is het de vraag of ze ook daadwerkelijk aan hun studie beginnen. Zij moeten zich aanmelden via Studielink, maar als ze niet komen, melden ze zich vaak niet af.’

Vooraanmeldingen feiten

  • Economie en Beleid daalt het meest in de vooraanmeldingen (min 41 procent), gevolgd door Tourism (min 34 procent), Gezondheid en Maatschappij (min 31 procent) en Soil, Water, Atmosphere (min 28 procent).
  • Voeding en Gezondheid groeit juist met 17 procent. De opleiding had tot en met studiejaar 2019/2020 een numerus fixus.
  • Deze cijfers laten de gewogen inschrijvingsverzoeken zien. Dat betekent dat als een potentiële student zich voor bijvoorbeeld drie studies aanmeldt, die aanmeldingen voor slechts een derde meetellen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.