Hoe doen mijn planten op mijn werkkamer het? Prima. Dankzij het werk van tijdelijke groenverzorgers als Vera Wieleman en haar team.
Het is natuurlijk maar een kleinigheidje in het licht van de coronaproblematiek. Maar toch, wie zorgt er voor de planten in de WUR-gebouwen nu er vrijwel niemand is om ze water te geven? In Lumen, Gaia en Atlas heeft het groen niks te klagen. Vera Wieleman en haar support team van het Facilitair Bedrijf hebben die klus op zich genomen.
Manusje-van-alles
Normaal gesproken zou ze spullen verhuizen, zalen klaarmaken, whiteboards ophangen of wat-er-ook binnen komt aan vragen. Facility Support is eigenlijk Engels voor dienstverlenend manusje-van-alles. ‘Het is heel breed’, beaamt Wieleman. ‘De hulpvragen zijn heel divers. Om hier te werken moet je een beetje technisch inzicht hebben en ervan houden om je handen uit de mouwen te steken.’
In elke kamer staan wel een paar planten. Vooral in Lumen staan er veel
Vera Wieleman
Veel van het reguliere werk viel weg door de coronacrisis. ‘Er zijn nauwelijks nog mensen op de campus en dus zijn er veel minder vragen.’ Maar er kwamen ook dingen bij. Zoals de plantjes water geven in Atlas, Gaia en Lumen, nu dat niet meer door de mensen zelf wordt gedaan. Let wel, we hebben het hier over privé-planten waarmee mensen hun kamer opfleuren. Het WUR-groen, meestal de grotere planten, worden door de externe groendienst gedaan.
Maar wat een klein klusje leek, bleek al snel een flinke opdracht. ‘Het blijken er dus heel veel te zijn’, zegt Wieleman. ‘In elke kamer staan wel een paar planten. Vooral in Lumen staan er veel.’ Een rondgang door het gebouw bewijst haar gelijk. De bodem- en vegetatiewetenschappers hebben duidelijk groene vingers. Wieleman en haar team zijn er ruim een dag in de week mee zoet. En dan hebben we het alleen nog maar over ‘hun gebouwen’ Gaia, Lumen en Atlas.
Collega’s
Dat zijn overigens ook de enige gebouwen die tijdelijke groenverzorgers hebben ingeschakeld. In Zodiac bijvoorbeeld is medewerkers gevraagd zoveel mogelijk hun eigen planten mee naar huis te nemen, laat locatiemanager Thera Leenhouwers weten. De resterende planten krijgen water van collega’s die nog wel af en toe binnen komen vallen. Zo gaat dat -stilzwijgend- ook in de Leeuwenborch, zegt locatiemanager Remy Bach.
Wieleman hoor je overigens niet klagen. Ze heeft intussen wel een paar extra gieters aangeschaft. ‘In het begin vulden we een gieter met water en deze moesten we steeds opnieuw vullen. Daarom hebben we extra gieters aangeschaft, die we vullen en op een kar meenemen. Zo verloopt het logistiek wat soepeler. Bovendien hebben we per kamer alle planten bij elkaar gezet.’