Bij bewoners van studentenhuizen is er onduidelijkheid over de gedragsregels in coronatijd. Dat is de Landelijke Kamer van Verenigingen, waarbij 48 studentenverenigingen zijn aangesloten, niet ontgaan. In overleg met het RIVM geeft de LKvV daarom een aantal aanvullende adviezen speciaal voor verenigings- en studentenhuizen.
Verveling
In de meeste studentenwoningen gaat het echt heel goed, stelt praeses Yorick van der Heiden. ‘Maar we horen van onze leden dat er ook huizen zijn, waar studenten toch iets losser omgaan met de regels. Sommige van hen denken: ons overkomt toch niets, wij behoren niet tot de risicogroep.’ De LKvV wijst haar leden daarom niet alleen op de bestaande richtlijnen, maar voegt ook wat nieuwe adviezen toe.
Het maakt niet uit of je voor je studentenhuis of je ouderlijk huis kiest, maar blijf zoveel mogelijk op één plek
Yorick van der Heiden
Eén daarvan is om het reizen naar het ouderlijk huis zoveel mogelijk te beperken. Nu veel studenten verplicht thuis zitten, slaat de verveling toe, weet Van der Heiden. ‘Sommige studenten wisselen daarom hun verblijven af. En dat is juist niet de bedoeling. Het maakt niet uit of je voor je studentenhuis of je ouderlijk huis kiest, maar blijf zoveel mogelijk op één plek.’
Samenwonen
De LKvV waagt zich met haar adviezen ook op het terrein van de liefde. ‘Veel studenten zijn aan het daten of hebben een beginnende relatie’, zegt Van der Heiden. ‘Het is natuurlijk fijn als je elkaar ook tijdens twee maanden sociale isolatie nog wel kunt blijven zien.’ Probeer daarbij zoveel mogelijk in één van de twee huishoudens te wonen, adviseert de LKvV. En beschouw die persoon als onderdeel van dat huishouden.
Worden studenten met deze maatregel niet gedwongen tot vroegtijdig samenwonen? ‘Zo zou je het kunnen zien’, geeft Van der Heiden toe. ‘Maar als de relatie daarvoor nog te pril is, beschouw je date dan als een gewone bezoeker en houd anderhalve meter afstand.’ Huisgenoten moeten duidelijke afspraken maken over bezoek, vindt de LKvV.