De prijs van 25.000 euro wordt jaarlijks door de KNAW toegekend aan jong virologisch talent.
Postdoc Fros (34) studeerde biotechnologie in Wageningen en studeerde in 2010 cum laude af. Hij promoveerde in 2015 op een virologisch proefschrift en werkte vervolgens in Oxford en Wageningen. Hij krijgt de prijs voor zijn werk aan de overeenkomsten tussen het erfelijk materiaal van virussen en dat van hun gastheer.
Afweer ontwijken
In de erfelijke codetaal van zoogdiervirussen komen niet alle mogelijke combinaties van twee opeenvolgende bouwstenen evenveel voor. Van de vier nucleotiden komen de tweetallen CG en UA 60 procent minder voor dan statistisch verwacht mag worden. Dat is niet zomaar, ontdekte Fros. Virussen hebben dat ontwikkeld om meer op hun gastheer te lijken. En die gelijkenis is gunstig, omdat ze daardoor de afweer van hun gastheer ontwijken.
Hoe meer virussen genetisch op hun gastheer lijken, hoe succesvoller de replicatie in hun gastheer
Jelke Fros
‘Hoe meer virussen genetisch op hun gastheer lijken, hoe succesvoller de replicatie in hun gastheer’, licht Fros toe. Met die kennis kun je voorspellen of een virus succesvol en dus gevaarlijk is voor zoogdieren en de mens. Een volgende stap in het onderzoek is om die gelijkenis in te zetten om veilige en effectieve vaccins te ontwikkelen. Door virussen zo te verzwakken (GC en UA toevoegen) dat ze minder op hun gastheer lijken, neemt hun succes drastisch af.
Grondlegger
Fros is de tweede WUR-wetenschapper die de Beijerinck Premie in de wacht sleept. Stan Brouns ging hem in 2013 voor. De prijs is vernoemd naar Martinus Beijerinck, de grondleggen van de virologie. Fros krijgt de prijs tijdens het Dutch Annual Virology Symposium dat op donderdag 26 maart in Amsterdam plaats vindt.