Student wint jaar collegegeld met ‘aardappelvis’

Masterstudent Food Technology Nicolas Curubeto (27) uit Argentinië heeft samen met twee studenten van Hanzehogeschool Groningen de Avebe Student Challenge gewonnen. De opdracht: ontwerp de aardappelfabriek van de toekomst. De prijs: een jaar collegegeld.
Pota-Tuna, oftewel aardappelvis. Foto: Nicolas Curubeto

‘We moesten een plan maken om de aardappelfabriek te verduurzamen en manieren bedenken om de ingrediënten van de aardappel optimaal te benutten’, vertelt Curubeto. ‘Avebe staat er al bekend om dat ze veel uit de aardappel halen, maar daar willen ze in de toekomst nóg beter in worden.’

De studenten van Curubeto’s team ‘Ave-to-be’ focusten op de transitie naar een plantaardiger dieet. ‘De vraag naar plantaardige producten stijgt. Wij wilden kijken in hoeverre je de aardappel als eiwitgewas kan zien. Soja is een gewas dat voor bijna veertig procent uit eiwit bestaat. De aardappel heeft maar zo’n twee procent eiwit. Maar per hectare is de hoeveelheid eiwit vergelijkbaar. Dat komt omdat de opbrengst van aardappels per hectare veel hoger is dan de opbrengst van sojabonen.Als je die eiwitten op een slimme manier uit de aardappels extraheert, kun je de aardappel zien als een eiwitgewas.’

Aardappelvis

Aveba produceert al aardappeleiwit. Curubeto’s groep dook in de aardappelwetenschap en vond manieren om de eiwitextractie te verbeteren. Daarnaast vonden ze ook technieken waarmee je gezonde vetten (omega 3 en 6) en aminozuren, die gebruikt kunnen worden als voedingssupplement of smaakmaker, uit de aardappel kan extraheren. ‘Dat kan worden gedaan door over te stappen op een innovatiever filtratiesysteem.’ Toen de studenten hun bevindingen combineerden, kwamen ze op het idee voor een nieuw product: de aardappelvis.

‘Vis is rijk aan eiwit en gezonde vetten als omega 3 en 6. Nu we die ook uit de aardappel kunnen halen, wordt het mogelijk om een plantaardige product te maken dat qua voedingswaarde op vis lijkt. Met de aminozuren als smaakversterker, kunnen we het ook een vissmaak geven.’

Aardappelwater hergebruiken

Ave-to-be heeft ook gegeken naar hoe water- en energieverbruik van de aardappelfabriek omlaag kunnen worden gebracht. ‘Tijdens het vak Sustainability in Food and Bio Processing heb ik geleerd over technieken om voedsel te drogen. De aardappel bestaat voor zeventig procent uit water. Door te kiezen voor een droogtechniek die water niet vrij laat in de atmosfeer maar juist opvangt, kan dat water gebruikt worden voor andere processen in dezelfde fabriek.’

De jury prees de geïntegreerde aanpak van Curubeto’s team. Alle teamleden wonnen één jaar collegegeld (ter waarde van 2083 euro). ‘Het geld gaat naar mijn familie. Door hun steun kon ik hier studeren. Dit is een manier om ze te bedanken.’

Het winnende team Ave-to-be. Nicolas Curubeto staat links. Foto: Nicolas Curubeto

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.