Chinese studenten schrikken van discriminatie na uitbraak coronavirus

‘Sterf Chinezen’ en ‘Chinese Corona’; enkele teksten waarmee studentenflat Bornsesteeg afgelopen weekend werd beklad. Chinese studenten zijn geschrokken van het incident. Ze zien discriminatie tegen Chinezen toenemen sinds de uitbraak van het coronavirus.
Foto: Shutterstock

Op zaterdagavond 8 februari werd Bornsesteeg, een studentenflat met relatief veel Chinese bewoners, opgeschrikt door vandalen die liften besmeurden met uitwerpselen, een poster van een Chinese vlag verscheurden en haatdragende teksten achterlieten. Bewoners hebben aangifte gedaan bij de politie.

‘Een groep jonge mensen rende rond, schreeuwend en lachend, kloppend op ramen van studentenkamers’, vertelt studentenraadslid Yichun Zhou. ‘Het was donker buiten, dus zij zien jou wel maar jij kan hen niet zien. Dat voelt onveilig, het is intimiderend.’

Dat het incident veel heeft losgemaakt is zichtbaar in Facebookgroep Wageningen Student Plaza, waar meerdere berichten over het incident zijn geplaatst. Ook op Twitter kwamen reacties. Zo spraken bestuursvoorzitter Louise Fresco en rector magnificus Arthur Mol hun steun uit voor de Chinese studentengemeenschap en veroordeelden ze xenofobie en racisme.

 We zijn bezorgd om familie en vrienden in China. Voor ons is het geen grap. 

Meer discriminatie

Naast steunbetuigingen zijn er ook negatieve reacties: eerder werd in Student Plaza bijvoorbeeld een spotprent geplaatst van de Chinese vlag waarbij de sterren zijn vervangen door het coronavirus, met de oproep om alle contact met Chinezen te vermijden. ‘Mensen hebben vrijheid van meningsuiting’, zegt Zhou daarover. ‘Ze mogen elke grap te maken die ze willen. Maar grappen horen grappig zijn. Als een grap pijn doet, is het niet meer grappig.’

Ziying Huang is voorzitter van Chinese studentenvereniging Cassw. ‘Sinds de uitbraak van het coronavirus zien we de discriminatie tegen Chinese mensen toenemen. Studenten worden bijvoorbeeld aangesproken als corona. Misschien willen mensen gewoon een grapje maken. Maar voor ons is het geen grap. Wij zijn bezorgd om familie en vrienden in China en nu moeten we ook nog omgaan met discriminatie en racistische grappen. Dat is moeilijk.’

Tolerantie en respect

Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund, Idealis-directeur Bart van As en WUR-rector Arthur Mol hebben in een gezamenlijk statement hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen in Bornsesteeg. ‘Deze actie past niet bij de Wageningse cultuur van tolerantie en intercultureel respect. Er is geen ruimte voor haat en discriminatie in Wageningen, waar 110 nationaliteiten samenleven en -werken op een vreedzame, tolerante manier.’ De universiteit houdt intussen nauw contact met Cassw.

Zowel Zhou als Huang zijn blij met de snelle reactie van de universiteit en de gemeente. Zhou vindt wel dat Idealis moet werken aan de veiligheid van de studentenhuizen. ‘Nu kunnen random mensen gemakkelijk het gebouw in en op gangen ronddwalen.’ Ook op Facebook vragen verschillende mensen om cameratoezicht of een pasjessysteem waardoor onwelkome bezoekers niet binnen kunnen komen. Camera’s lijken er voorlopig niet te komen: uit een enquête onder bewoners uit 2019 blijkt dat de meeste bewoners geen camerabewaking willen.

Tags:
#corona

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.