Wie een zwak voorstel indient bij onderzoeksfinancier NWO, mag straks een of twee jaar niet meer meedoen. Zo willen de universiteiten en NWO de aanvraagdruk verlagen.
Dit plan opperen universiteitenvereniging VSNU en onderzoeksfinancier NWO vandaag in een brief aan onderwijsminister Van Engelshoven. Het is één van de ideeën om de stormloop op onderzoeksgeld in te dammen. Het idee voor zo’n inperking is afgekeken bij de Europese onderzoeksraad ERC. Daar mogen wetenschappers niet zomaar aan de volgende ronde meedoen als een eerder voorstel als ondermaats is afgewezen.
Deadlines
Een andere maatregel is het schrappen van deadlines bij NWO. De verwachting is dat onderzoekers hun voorstel dan pas indienen als het echt goed genoeg is en zetten ze hun ideeën minder haastig op papier. De universiteiten overwegen daarnaast vaker eigen voorselecties te maken, zodat de torenhoge stapels onderzoeksvoorstellen bij NWO kleiner worden. Een per universiteit aan te stellen coordinator moet die aanvragen stroomlijnen.
Acquisitie
Wetenschappers zijn nu een flink deel van hun tijd kwijt aan acquisitie en het schrijven onderzoeksvoorstellen. Dat loopt op tot wel 30 procent van de werktijd. Dat staat in geen verhouding tot de slagingskans, die vaak niet boven de 20 procent uitkomt. Universititeiten en onderzoeksfinanciers denken al geruime tijd na over maatregelen om dit taaie probleem aan te pakken. De genoemde maatregelen zijn bedoeld om op korte termijn in te voeren en tot succes te leiden.
Quota
Daarnaast studeren de universiteiten en NWO op het plan om met quota te gaan werken. Bepaalde NWO-programma’s krijgen dan een maximaal aantal aanvragers, te verdelen over de universiteiten. Dat idee moeten ze nog uitwerken. Bij het beoordelen van wetenschappers gaat ook iets veranderen. De NWO wil minder nadruk leggen op publicaties en meer op de impact van het onderzoek en de onderzoeker.