Plus Ultra II is een vervolg op Plus Ultra I, dat in 2015 werd geopend. Beide bedrijfsgebouwen voor ‘starters en doorgroeiers’ zijn een ontwikkeling van Kadans Science Partner. Plus Ultra II is met 10.500 m2 vloeroppervlak bijna anderhalf keer zo groot als zijn voorganger. Het pand wordt een verdieping lager, maar wel langer en breder. Voor de auto’s wordt een parkeergebouw ontworpen achter de nieuwbouw.
Loopbrug
Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw komt schuin achter Plust Ultra I te staan en wordt daaraan gekoppeld met een brug op de eerste verdieping. Die loopbrug moet er feitelijk één gebouw van maken. Om dat te onderstrepen komt er een ook ontmoetingsruimte in de brug. Plus Ultra II is getekend door architectenbureau Proof of the Sum. De nieuwbouw wordt naar verwachting over een jaar opgeleverd.
De eerste bewoner van Plus Ultra II is al bekend: StartHub van WUR. De verzamelplek voor startende studentenbedrijfjes zat tot voor kort in het lage gebouw (Triton) tegenover Rikilt. Op deze plek komt het derde onderwijsgebouw. StartHub huist nu tijdelijk op de begane grond van Atlas en komt uiteindelijk op de begane grond van Plus Ultra II. Een andere beoogde bewoner van Plus Ultra II is het nieuwe researchcentrum OnePlanet, een samenwerkingsverband van WUR het Belgische Imec en het Nijmeegse Radboud.
Zes bouwlagen
De bouw van het derde onderwijsgebouw (na Forum en Orion) gaat in september van start. Het pand, ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs, wordt met ruim 17.500 m2 vloeroppervlak ruim anderhalf keer zo groot als Atlas. Dat is aanzienlijk groter dan een jaar geleden nog de bedoeling was. Het gebouw zou aanvankelijk in drie verschillende fasen worden gebouwd. De eerste twee fasen, samen goed voor 13.500 m2 zijn nu samengevoegd.
Gebrek aan thesisplekken bij de diverse kenniseenheden is volgens manager Education & Student Affairs Frank Bakema de directe aanleiding voor deze stap. ‘Door onderwijsruimten van de kenniseenheden naar het derde onderwijsgebouw te verschuiven, ontstaat ruimte voor thesisstudenten’, zegt Bakema. Het gebrek aan thesisplekken is al langer een nijpend probleem. ‘En de prognoses voor de komende jaren wijzen op een verder stijgende vraag.’
Het derde onderwijsgebouw wordt met zes bouwlagen een stuk lager dan Forum. Het gebouw krijgt één grote collegezaal, maar verder vooral practicumzalen. Er komen twee ruimtes waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe onderwijsvormen. Nieuw is het concept van een Food Plaza als ‘kantine’, waar verschillende cateraars een plek krijgen.
Sloop Triton
De sloop van Triton, dat plaats moet maken voor het nieuwe onderwijsgebouw, is deze week begonnen. Eind juni wordt bekend wie het onderwijsgebouw gaat bouwen, zodat meteen na de zomer de schop de grond in kan. In september 2021 kan het gebouw dan in gebruik worden genomen.