Mogelijk wolvengeluk op de Veluwe

Er is een kans op pril wolvengeluk op de Veluwe. Dat zegt ecoloog Hugh Jansman na genetisch onderzoek aan wolvenkeutels.
Foto: Shutterstock

Volgens Jansman hebben een mannetjes- en een vrouwtjeswolf in hetzelfde gebied op de Noord-Veluwe verbleven. Hij leidt dat af uit genetisch onderzoek aan verzamelde wolvenkeutels. ‘De kans is aanwezig dat ze elkaar hebben ontmoet.’ Onderzoek moet uitwijzen of de twee ook een paar gaan vormen. Mocht dat het geval zijn, dan is er kans dat er begin mei jongen worden geboren.

GW998f

Het gaat in dit geval om het vrouwtje met codenaam GW998f en het mannetje GW893m. Het vrouwtje werd eind juli vorig jaar voor het eerst gesignaleerd op de Noord-Veluwe. De wolvin is afkomstig uit een roedel in het Duitse Babben (deelstaat Brandenburg), zo’n zeshonderd kilometer van de Nederlandse grens. Van haar zijn het afgelopen kwartaal zes keutels verzameld.

Het vrouwtje GW998f is nu zes maanden in ons land. Daarmee geldt zij officieel als gevestigd; de eerste gevestigde wolf in ons land na honderdvijftig jaar afwezigheid. De keutels bewijzen haar voortdurende aanwezigheid. Maar doorslaggevend voor de identificatie was een bloedspat op een loopspoor in de sneeuw. Volgens Jansman gaat het vermoedelijk om ovulatiebloed.

Nedersaksen

Het mannetje, wolf GW893m, verscheen op 6 januari in ons land. Het gaat hier om een individu dat vorig jaar meermaals werd aangetroffen in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Hij kwam hier ‘op de radar’ naar aanleiding van monsters van gedode schapen in Heino en Damsholte. In de weken daarna werden keutels van deze wolf aangetroffen in hetzelfde gebied waar ook het genoemde vrouwtje is gesignaleerd.

Naast deze twee wolven zijn volgens het onderzoek van Wageningen Environmental Research nog twee vrouwtjeswolven in ons land.  Een van hen, GW960f, verblijft op basis van keutelonderzoek ook op de Veluwe. Als zij na deze week nog steeds hier is, heeft ook deze wolvin zich officieel gevestigd. Sinds begin december zijn ook sporen van een derde wolvin (GW912f) aangetroffen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.