De fusie tussen de onderzoekslaboratoria, die op 14 januari werd ondertekend op de Wageningse campus, kwam niet als een verrassing. Beide labs zijn al in hetzelfde gebouw op de Wageningse campus gevestigd en de gesprekken over de fusie liepen al enkele jaren. De fusie houdt in dat 130 medewerkers van het NVWA-laboratorium in dienst komen bij stichting Wageningen Research. Samen met de ruim 220 medewerkers van Rikilt vormen ze een nieuw instituut. Dat voert vrijwel alleen wettelijke onderzoekstaken uit voor de Nederlandse overheid op het gebied van voedselveiligheid, bijvoorbeeld bij gevallen van voedselfraude zoals de fipronil-affaire.
Het huidige Rikilt deed al voornamelijk wettelijke onderzoekstaken, maar voerde ook tests uit voor voedingsbedrijven. Door de fusie moet Rikilt de analyse-opdrachten voor individuele bedrijven stopzetten, zegt Rikilt-directeur Robert van Gorcom. ‘Maar dat waren er al niet veel.’ Daarentegen blijft het nieuwe instituut EU-projecten en andere subsidieprojecten uitvoeren met internationale kennisinstellingen en voedingsbedrijven. Rob van Lint, inspecteur-generaal bij de NVWA, gaat toetsen of onderzoeksopdrachten voor derden van Wageningen Food Safety Research in strijd zijn met de belangen van de NVWA.
Innovatie
Grote voordeel van de fusie is dat er een internationaal toonaangevend instituut ontstaat met voldoende kritische massa, benadrukten Van Lint en bestuursvoorzitter Louise Fresco van WUR na de ondertekening. Het NVWA-lab richtte zich vooral op lopend laboratoriumonderzoek om de voedselveiligheid van producten te controleren, terwijl Rikilt zich meer richtte op ontwikkeling van kennis en nieuwe analysemethoden. Door de inbedding in WUR ontstaat een grotere club met meer ruimte voor innovatie, verwacht Fresco.
De NWVA richt zich op haar hoofdtaak: toezicht houden op de voedselveiligheid. Voortaan huurt de NVWA zijn laboratoriumonderzoek in bij WUR.