De studentenvakbond WSO zat er, de Kamerbalie, de PSF en de CAID. Talrijke protestacties werden hier uitgedokterd en voorbereid. En in de kelder stencilden (wat is dat alweer?) generaties studenten hun clubblaadjes bij elkaar. Villa Arion heeft een prominente plek in de geschiedenis van het Wageningse studentenleven. Voor al die duizenden alumni die er tijd hebben doorgebracht, biedt de open monumentendag zondag een kans voor een kleine tijdreis.
Villa Arion is zondag een van de trekpleisters in de Wageningse monumentenroute. Sterker nog, de eigenaren Jandirk Bulens en Janny van Gijssel, maken van de gelegenheid gebruik om het pand na een verbouwing die vijf jaar duurde officieel te openen. Die opening slaat op de bedrijfsruimtes, een vergaderzaal, een kookstudio en twee ruime B&B kamers. Het tweetal woont er al geruime tijd.
Dokter
Villa Arion begint hiermee officieel aan een derde leven. Het ruimte herenhuis werd vermoedelijk in 1880 (de precieze gegevens zijn niet bekend) gebouwd voor Gerrit Jan Vos, leraar aan de toen net gestichte landbouwschool, de eerste aanzet tot wat later de universiteit zou worden. Die band met de universiteit verdween toen huisarts Niemeijer in 1894 zijn praktijk in het pand vestigde. De dokter hield tot 1935 praktijk in de villa. Na de dood van de dokter in 1951 kwam het pand in handen van TNO Pensioenfond en vond een verbouwing plaats tot kantoor.
Het pand werd in 1965 gekocht door de Landbouwhogeschool, waarmee de link met de universiteit werd hersteld. Arion werd een progressief bolwerk met als hoofdgebruiker de studentenvakbond WSO. Maar de betekenis van Arion reikte verder dan dat. De grote zaal (zie foto) kon door elke studentenorganisatie worden gehuurd. Veel oud-studenten kennen Arion van de Kamerbalie, een bemiddelingsbureau voor vraag en aanbod van kamers. In 2012 hield de WSO op te bestaan en kwam het pand in de verkoop.
Monument
Alumni Van Gijssel en Bulens (onderzoeker bij Environmental Research) kochten het uitgewoonde pand en begonnen vervolgens aan een langdurige restauratie. Villa Arion nieuwe stijl wordt zondag geopend door wethouder Han ter Maat. Het gebouw is een gemeentelijk monument. Villa Arion is een van de zes luxe villa’s aan de westkant van de stadsgracht, die door de Maatschap Nieuw-Wageningen zijn opgericht.
De maatschap bestond uit een groepje welgestelde notabelen die op zich nam het gebied tussen de brug over de gracht tot aan de haven te bebouwen. Het was de eerste stadsuitleg aan de westkant van het centrum. Die mogelijkheid voor woningbouw ontstond nadat de Grebbedijk werd verlegd, als gevolg van een dijkdoorbraak in 1855. De naam Arion stamt uit de Griekse mythologie. Arion was een fabelwezen, een mythisch paard dat onsterfelijk was.
Weekeinde
De Open Monumentendag wordt voor het eerst over een heel weekeinde uitgesmeerd. Het evenement begint vanavond met een bijeenkomst in de openbare bibliotheek. Op zaterdag is het onder meer mogelijk de kerktoren op de Markt te beklimmen. Zondag is de monumentenroute, waar Villa Arion deel van uitmaakt.