Student

Tweede kans voor Mokum-fietsen

In Campus Plaza komt een winkel in tweedehands grote-stadsfietsen. Het gaat om opgeknapte fietsen die zijn ‘weggesleept’ uit Amsterdam.
Roelof Kleis

Directeur Chris Kars van Trade Frm nam vanochtend de sleutels van de nieuwe winkelruimte in ontvangst. Trade Frm is de groothandel die sinds precies een jaar de verkooprechten heeft van overgebleven fietsen van het Amsterdamse Fietsdepot. Bij het depot komen de fietsen terecht die worden ‘weggeknipt’, omdat ze fout staan geparkeerd.

Sociale werkplaatsen

En dat zijn er nogal wat. ‘Jaarlijks worden 70.000 fietsen uit de stad gehaald’, legt Kars uit. ‘Daarvan worden er 30.000 door de rechtmatige eigenaar opgehaald. Van de rest, zo’n 40.000 fietsen, ging tot een jaar terug het grootste deel de shredder in. Wij kopen die fietsen nu op en verkopen ze aan sociale werkplaatsen of aan handelaren in het buitenland. Onze fietsen gaan naar Engeland, Duitsland en Spanje, maar ook naar landen in Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Europa.’

De bedoeling is dat we op termijn in alle studentensteden een winkel hebben

Chris Kars, Trade Frm

Zo’n 60 procent van de Amsterdamse ‘weesfietsen’ worden in eigen land verkocht. Onder de bv RijwielNL heeft Kars inmiddels winkels in Amsterdam en Vianen. Vestigingen in Den Haag (Haagse Hogeschool), Leiden en Wageningen zitten er aan te komen. Wageningen is de eerste campus waar een winkel opent. Kars: ‘De bedoeling is dat we op termijn in alle studentensteden een winkel hebben.’

69 euro

Kars wil in de loop van volgende maand, dus nog voor de introductietijd, de deuren openen. De winkel verkoopt hoofdzakelijk tweedehands fietsen. ‘Voor 69 euro heb je bij ons een goede fiets’, zegt Kars. ‘Helemaal opgeknapt, technisch in orde en met drie maanden garantie op de draaiende delen.’ Maar er zijn ook duurdere modellen. In de winkel is een werkplaats voor reparaties en worden ook fietsaccessoires en –onderdelen verkocht.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.