Student
Onderwijs

Zieken en zwangeren betalen straks per studiepunt

Voor een heel jaar collegegeld betalen terwijl je op halve kracht studeert door ziekte, familieomstandigheden of een zwangerschap? De Tweede Kamer wil daar een einde aan maken.
Hoger Onderwijs Persbureau

Foto: Shutterstock

Van links tot rechts, bijna alle partijen hebben voor een motie gestemd van het CDA, VVD en PvdA om studenten per studiepunt te laten betalen. Dat mag alleen als ze door overmacht langer over hun opleiding doen.

De oppositie probeerde het plan aanvankelijk onderuit te halen. De partijen spraken van een supermarktmodel en afhaalchinees waarin studenten alleen populaire vakken zouden ‘kopen’. De Kamerleden van VVD en PvdA waren verbaasd dat hun collega’s het plan ‘binnen een minuut afkraakten’.

Inmiddels zijn de meeste oppositiepartijen bijgedraaid. Zeker voor gehandicapte, zwangere of chronisch zieke studenten kan zo’n systeem uitkomst bieden, is de gedachte. Waarom zouden die betalen voor vakken waaraan ze niet kunt deelnemen? In september gaf het kabinet al groen licht voor een experiment. De Tweede Kamer heeft besloten dat studenten die ziek zijn of zwanger en daardoor langer doen over hun studie bij het experiment mogen aanhaken.

SP stemt tegen

Alleen de Socialistische Partij stemde tegen de motie. Gehandicapte of anderszins gehinderde studenten mogen best extra tijd krijgen, zegt Kamerlid Jasper van Dijk, maar moet dat op deze manier? ‘Ik ben er geen voorstander van om volledige studieprogramma’s uit elkaar te trekken en studenten te laten shoppen voor hun studiepunten. Het is een zorgelijke ontwikkeling.’

Daar gaat het niet om, zegt zijn collega Michel Rog (CDA). ‘Het experiment gaat nu eenmaal van start. Laten we dat dan gebruiken voor mensen die het echt nodig hebben en voor wie studeren toch al duur is geworden, zeker nu de basisbeurs is afgeschaft. Ik wil ook geen cherry picking van vakken in het hoger onderwijs, maar een gehandicapte student kan op deze manier wel een volledige studie in zijn eigen tempo volgen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.