Student

‘Ontgroeningen gaan ook in Wageningen nog veel te ver’

Ontgroeningen gaan ook in Wageningen nog veel te ver. Dat stellen (aspirant) leden van studentenvereniging KSV Franciscus in De Gelderlander. 'Vooraf wordt gezegd dat het geen ontgroening is, maar op dag één moest je kruipend door het verenigingsgebouw'.
Vincent Koperdraat

Studentenvereigingen in Wageningen reageerden heel stellig op het moreel appel van rector Arthur Mol: ‘Wat in Groningen is gebeurd, zou hier nooit kunnen gebeuren’. De rector magnificus van Wageningen University & Research riep de verenigingen in Wageningen om te stoppen met ontgroeningen. Hij stelde dat er betere manieren bestaan om groepsbinding te creëren.

Die oproep kwam door de ophef die ontstond over ontgroeningsaffaires bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. Zo liep een aspirant-lid tijdens de ontgroening hersenletsel op. Ook circuleerde een zogenaamde ‘bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van 23 vrouwelijke leden wier bedprestaties werden beoordeeld met een sterrensysteem.

Boekje open

Dat soort taferelen kent Wageningen niet. Toch doen (aspirant) leden van vereniging KSV Franciscus nu een boekje open over wantoestanden tijdens de introductie.

In De Gelderlander (€) vertellen studenten Bart van Kessel en Gijs Appels hun verhaal. Appels vond de ontgroening die hij doorliep een vernedering: ‘Ze riepen de hele tijd ‘op je knieën voor de beulen’. Wel 100 keer. Soms werd je naar voren geroepen om de beulen te vermaken. Deed je dat niet of niet goed genoeg, dan moest je bijvoorbeeld een capsule met visolie doorbijten of azijn drinken’.

Soms werd je naar voren geroepen om de beulen te vermaken. Deed je dat niet of niet goed genoeg, dan moest je bijvoorbeeld een capsule met visolie doorbijten of azijn drinken.

Bart van Kessel vond de vernedering tijdens de ‘introductietijd’ in 2013 zo groot dat hij besloot te stoppen: ‘Ik was naïef. Ze zeiden vooraf dat het geen ontgroening was, maar op de eerste dag moest je op je knieën door door het verenigingsgebouw. Je moest de namen, functies en initialen van commissieleden uit je hoofd leren, terwijl je door het gebouw ging. Had je het fout, dan moest je met je neus tellen hoeveel richels een verwarmingsbuis heeft.’

Gezondheid

Toch zijn er ook tegengeluiden. Zoals die van Mike Luijten. Hij denkt dat er met de ontgroening an sich niet zoveel mis is: ‘Wat je als ‘klooi’ (aspirant-lid) niet ziet, is dat er goed op je gezondheid wordt gelet. Er wordt bijvoorbeeld bijgehouden of iemand last heeft van gewrichten of gezondheid.’

Wat je als ‘klooi’ (aspirant-lid) niet ziet, is dat er goed op je gezondheid wordt gelet.

Wel denkt Luijten dat er aanpassingen moeten komen: ‘Ik heb ook gezien dat mensen aan het huilen waren. Daarnaast is het niet sterk dat als iemand een straf niet wil ondergaan, ze dan het zwakste lid van de groep kiezen om dit wel te doen. Met kleine aanpassingen zou de intro daarom net iets beter worden.’

Klachten

Wageningen University & Research heeft nooit te maken gehad met heftige ontgroeningsaffaires, zei Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur eerder. ‘Er komen af en toe klachten binnen van buitenstaanders die wat hebben gezien of van ouders.’ Vink zegt dat klachten heel serieus worden genomen en altijd worden besproken met verenigingen. Dit jaar zijn er twee klachten binnengekomen over één incident en zijn met de vereniging besproken. Er worden verder geen mededelingen over gedaan, omdat de klager niet in de openbaarheid wil treden. De betreffende vereniging is volgens Vink te verstaan gegeven dat het consequenties zal hebben als er nog een keer klachten over de introductie binnenkomen, zegt Vink. Welke maatregelen dat zijn, is nog onduidelijk.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.