Palascha legde 241 consumenten een vragenlijst voor om na te gaan in hoeverre ze rigide denkbeelden hadden. Ook beoordeelde ze of mensen dat zwart-witdenken toepassen op voedsel en of hun gewicht in de laatste vijf jaar was veranderd. Ze vond dat hoe meer consumenten geneigd waren hun voedselinname te onderdrukken, des te vaker ze daarna zwaarder werden. Bij dit verband bleek de mate van zwart-witdenken bepalend te zijn.
Zwart-witdenkers zien voedsel in termen van goed of fout, van alles of niets, zegt Palascha. Als ze zich even niet aan het dieet houden, dan besluiten ze eerder dan de flexibele consumenten dat het dieet is mislukt. ‘Als het niet perfect gaat en ze de controle verliezen, dan geven ze het op en gaan ze teveel eten.’ De flexibele denkers zitten niet met een ‘goed of fout’-schema in hun hoofd en hebben een flexibeler eetstijl, aldus de Griekse onderzoeker. Ze kunnen een avondje los gaan en de volgende dag weer hun dieet omarmen. Dit zou kunnen verklaren waarom flexibele geesten vaker op gewicht blijven, concludeert Palascha in het tijdschrift Journal of Health Psychology.
Er is eerder onderzoek gedaan naar mensen op dieet. Uit sommige studies kwam dat het onderdrukken van de eetwens succesvol was bij het afvallen, maar uit ander onderzoek bleek juist dat dit in toom houden op langere termijn juist leidde tot meer eten en gewicht. Volgens Palascha kunnen die verschillen deels worden verklaard door de mindset van de consument.