Wetenschap

Vraag het de wetenschap

Wie een vraag heeft voor de wetenschapsagenda heeft nog een week de tijd. Bestuursvoorzitter Louise Fresco roept medewerkers en studenten op mee te doen. De RvB geeft zelf het goede voorbeeld.
Roelof Kleis

Fresco en collega’s hebben zelf elf vragen geformuleerd. Die gaan (uiteraard) over Wageningse thema’s als gezondheid, voeding, biobased economy, leefbaarheid en duurzaamheid. Maar ook bijvoorbeeld de synthetische biologie krijgt aandacht met de vraag hoe we nieuwe biologische onderdelen kunnen ontwerpen die niet voorhanden zijn in de natuur of de natuur juist een handje kunnen helpen.’We moeten van ons laten horen’, vindt Fresco. ‘Alleen op die manier kunnen we het belang van onze onderzoeksvragen over het voetlicht brengen.’

wetenschapsagenda.logo.jpgDe Nationale Wetenschapsagenda

is sinds begin deze maand in de lucht. De teller staat op dit moment op 2000 vragen. Die vragen komen volgens woordvoerder Hanneke Heeres van de Wetenschapsagenda op dit moment nog vooral van burgers. Wetenschappers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven houden hun kruit nog even droog. ‘Wij verwachten tegen de deadline eind volgende week dat universiteiten en instellingen met hun vragen komen. Dat begrijp ik uit geluiden van die kant.’

De vragen die al zijn gesteld zijn voor iedereen zichtbaar op de site. De Wageningse thema’s (voeding en gezondheid, voedselzekerhied, natuur en milieu) komen goed aan bod. Over voeding bijvoorbeeld zijn al 125 vragen geformuleerd. Van algemene vragen over hoe we de wereldbevolking kunnen voeden tot een gerichte vraag over het perfecte dieet om tijdens tentamens optimaal te presteren.

Een verzoek van Resource aan een handjevol willekeurig gekozen medewerkers leverde overigens maar matig respons op. Nog niet de helft van de personen reageerden. Dat deed wel Hans Dagevos (LEI) die wil weten hoeveel Nederlanders er een ‘donkergroene levensstijl’ op nahouden en wat hen motiveert om dat te doen. Wiebke Klemm (Landschapsarchitectuur) wil weten wat de waarde van stedelijk groen is voor een duurzame stadsontwikkeling op de lange termijn. Gert Kema (PRI) vraagt zich af waarom een plofkip niet mag en een plofbanaan wel.

Tot volgende week zaterdag kunnen nog vragen worden ingediend. Vijf jury’s maken vervolgens een eerste selectie. Vragen moeten nieuw zijn -dus nog niet eerder beantwoord- uitdagend, kansen bieden voor terreinen waar ons lang goed in is of aanzetten tot nieuwe en veelbelovende onderzoeksrichtingen. De vragen worden tijdens drie conferenties besproken en verder uitgewerkt. Eind november wordt de wetenschapsagenda gepresenteerd.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.