Foto: Quinoa met bosbessen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht afgelopen jaar 52 monsters van verschillende superfoods. Dit zijn producten als quinoa, gojibessen en chiazaden, waarvan wordt geclaimd dat ze buitengewoon goed zijn voor de gezondheid. Twaalf van deze monsters (23 procent) bleken meer resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten dan toegestaan volgens Europese regels. Aangezien deze richtlijnen een ruime veiligheidsbuffer hebben, ontstond geen gezondheidsrisico.
Onder experts zijn de claims van superfoods sowieso zeer omstreden. ‘Er bestaan geen superfoods’, stelde het voedingscentrum vorig jaar. Het zou gaan om een marketingterm zonder wetenschappelijke onderbouwing. De effecten van de meeste producten zijn nauwelijks onderzocht, en zeker niet op mensen.
Mensen vragen of superfoods bijdragen aan het voorkomen of bestrijden van kanker en zelfs of ze superfoods kunnen gebruiken in plaats van chemotherapie.
Merel van Veen, diëtist en promovendus bij Humane voeding
Het lijkt de nieuwsgierigheid van consumenten niet te deren. Bij de voedingenkankerinfo.nl, een site van Wageningse voedingsonderzoekers voor wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie, staat het onderwerp in de top van binnengekomen vragen. ‘Mensen vragen of superfoods bijdragen aan het voorkomen of bestrijden van kanker,’ zegt Merel van Veen, diëtist en promovendus bij Humane voeding, ‘en zelfs of ze superfoods kunnen gebruiken in plaats van chemotherapie.’
Voor al dit soort zaken is geen enkel bewijs en stoppen met therapie is sowieso een slecht idee, zegt Van Veen. En als je veel gaat eten van zo’n product geldt ook niet: baat het niet dan schaadt het niet. ‘Je hebt geen idee van de interacties die dat mogelijk heeft met chemotherapie.’
Normale groenten en fruit overschrijden de normen voor bestrijdingsmiddelen veel minder vaak. Een NVWA-rapportage over de periode juli 2012 tot juni 2014 toonde dat producten van Nederlandse bodem slechts incidenteel te veel residuen bevatten. Geïmporteerde producten gingen vaker over de schreef, vooral wanneer deze afkomstige waren uit Thailand, Maleisië, Vietnam en Suriname.
Foto: Jennifer