<foto: Edith Lammerts van Bueren 3 jaar geleden met een aardappelprijs>
De buitengewoon hoogleraar Biologische Plantenveredeling van de universiteit en het Louis Bolk Instituut licht toe dat dit de eerste serie aardappelrassen zijn die resistent zijn tegen de aardappelziekte. Dat is hard nodig, want de biologische akkerbouwers mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om de schimmelachtige Phytophthota infestans te bestrijden en het biologische alternatief – koperbespuitingen – wordt over enkele jaren verboden in de EU. Daarom hebben meerdere veredelingsbedrijven gewerkt aan resistente biologische rassen.
De eerste generatie rassen die nu worden gepresenteerd, waaronder de bekende Bionica, zijn enkelvoudig resistent. Dat wil zeggen: de resistentie is gebaseerd op één gen. Zo’n resistentie is kwetsbaar, erkent Lammerts van Bueren, omdat phytophthora veelvuldig muteert en in het verleden heeft bewezen makkelijk de resistentie van aardappels te doorbreken. ‘Daarom moeten de telers zeer alert zijn. Zodra de aardappelplanten worden aangetast als gevolg van een resistentiedoorbraak, moeten de aardappelplanten onmiddellijk worden verbrand om verspreiding van die variant te voorkomen.’
Maar uit het project Bio-Impuls komen binnen nu en vijf jaar enkele aardappelrassen met twee of drie resistentiegenen, verwacht ze. Zo’n dubbele resistentie is veel moeilijker te doorbreken door de schimmelachtige belager. ‘We werken nu met tien makkelijk kruisbare wilde aardappelsoorten die allemaal resistentiegenen bevatten. Die gaan we kruisen met gangbare rassen. Met behulp van moleculaire merkers gaan we dan na welke nakomelingen meerdere resistentiegenen bevatten.’ De ontwikkeling van een nieuw biologisch aardappelras kost pakweg twintig jaar.
De lezing begint vanavond om 20.00 uur.