Met zijn verhaal wil Lindeboom, business unit manager bij Imares en hoogleraar Mariene Ecologie, afrekenen met het idee dat de Noordzee een grijze, monotone waterplas is. Onder water veranderen gezonken schepen in koraalriffen en doen eencellige diertjes de zee ’s nachts oplichten. Met een op Texel aangespoelde onderkaak illustreert hij bovendien hoe jong de zee is. Enkele tienduizenden jaren geleden liepen hier nog mammoeten en reuzeherten rond.
Zowel in RTL Late Night bij Humberto Tan aan tafel als bij de Universiteit van Nederland vertelt Lindeboom zijn verhaal aan de hand van onderwaterbeelden. Deze zijn van filmster Klaudie Bartelink die liet zien hoe scheepswrakken voor de kust van Scheveningen in nieuwe ecosystemen veranderen. Lindeboom wil het hierbij niet alleen over verleden en heden hebben. Hij vindt het hoogste tijd grotere delen van de zee te beschermen.
Ik dacht zo’n videocollege voor de Universiteit van Nederland zo uit mijn mouw te schudden
Han Lindeboom
De Universiteit van Nederland maakt gratis videocolleges voor het grote publiek. Hoogleraren die bekend staan om hun boeiende onderwijs worden voorgedragen door hun studenten. Hoewel het initiatief al zo’n twee jaar bestaat, vaardigt Wageningen UR volgende week pas zijn eerste onderzoeker af. Gelukkig hoeft op nummer twee minder lang gewacht te worden; op 10 maart geeft Louise Vet college.
Het blijkt voor Lindeboom nog wel even wennen om een videocollege te geven. ‘Ik dacht dat ik dit zo uit mijn mouw zou schudden. Uit de studentenbeoordelingen blijkt immer dat ik goed college geef,’ zegt hij. Een voorbereidingscollege verliep echter moeizaam, omdat bijvoorbeeld geen powerpoint mag worden gebruikt. Bovendien moeten begeleidende onderwaterbeelden bij het vertelde passen. ‘Er moet nog even flink aan getrokken worden, maar ik kom er wel uit.’
Ook geïnteresseerd om het college van Lindeboom bij te wonen. Wanneer je hier de kortingscode ‘WUR’ invult, krijg je de kaarten met vijftig procent korting.