De wereld beweegt zich heftig in onverwachte richtingen, constateerde Louise Fresco voor een gehoor van zo’n tweehonderd medewerkers in het Atlasgebouw. ‘Zie de gebeurtenissen in Parijs vorig week.’ Maar ook ebola en de gebeurtenissen in het Midden-Oosten zijn voorbeelden van plotselinge ontwikkelingen met een onvoorspelbare afloop. Kennisinstellingen als Wageningen UR mogen zich daarbij niet afzijdig houden, vindt ze. Hun onderzoek en het onderwijs dat ze geven aan jonge mensen leggen immers het fundament voor rust en vrede. ‘Wij willen en kúnnen het verschil maken’, sprak Fresco.
Maar ook in haar eigen microuniversum heeft Wageningen UR te maken met volatiliteit. Wat financiering betreft stemmen de toezeggingen uit Den Haag hoopvol, het is echter de vraag of de daad bij het woord wordt gevoegd, gaf ze als voorbeeld. Maar de bestuursvoorzitter had ook oog voor goed nieuws. In 2015 gaat de Wageningse campus weer sterk uitbreiden, onder meer met Helix en de incubator. En uiteraard zijn er de MOOC’s, waarvan de eerste vandaag van start gingen. Maar Fresco wil meer. ‘Laten we de campus tot een bruisende plek maken’, riep ze uit, ‘met summer schools, met kunstfestivals, met filmfestivals.’ We zijn ertoe in staat, meent ze, als we onze krachten bundelen.
Daarmee maakte ze een bruggetje naar het strategisch plan dat binnenkort verschijnt. ‘One Wageningen’ roept volgens haar op tot samenwerking, tot afstemming, tot eenheid. Niet het soort eenheid waarbij heel de organisatie met één stem moet spreken. Daarvoor is diversiteit een te belangrijk kenmerk van Wageningen. Maar het credo One Wageningen moet volgens haar wel leiden tot een gemeenschappelijke cultuur, een ‘culture of sharing’, waarbij betrokkenheid voorop staat. Want dat, zo besluit de bestuursvoorzitter, is wat we kunnen doen tegen de angst, achterdocht en het pessimisme die zo’n zware wissel trekken op de wereld van onze tijd.