Wie er leuk uitziet en over voldoende charme beschikt, heeft meer kans uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, maakt makkelijker vrienden en vindt sneller gehoor bij hulpinstanties. Aantrekkelijkheid blijkt meer invloed te hebben op de levensloop dan leeftijd, geslacht, opleiding en etniciteit. Voor lager opgeleiden is het in sommige sectoren van de arbeidsmarkt zelfs de meest doorslaggevende factor.
Door testpersonen foto’s te laten zien van sollicitanten is de factor zelfvertrouwen – wat mooie mensen sneller zouden opbouwen – in eerste instantie buiten beschouwing gelaten. Omdat de mooiste mensen het vaakst werden uitgenodigd voor een gesprek, is volgens de onderzoekers voor het eerst aangetoond dat een knap gezicht voldoende is voor een voorsprong op de arbeidsmarkt.
Dat betekent niet dat zelfvertrouwen onbelangrijk is. Ook wie overtuigd is van zijn eigen kunnen, wordt sneller uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en maakt makkelijker vrienden. Hoogopgeleiden zijn wat dat betreft in het voordeel: zij hebben over het algemeen een positiever zelfbeeld dan lager opgeleiden.
De SCP-onderzoekers vinden dat de overheid werkzoekenden moet stimuleren om meer aandacht te besteden aan hun ‘esthetisch kapitaal’. Een slecht gebit en slordige kleding maken het vinden van een baan immers moeilijker.