Scoor een partner met Erasmus
Als je voor een langere periode (drie tot twaalf maanden) naar een Europees land wilt, kun je kiezen voor het uitwisselingsprograma Erasmus+. Daar kun je tweemaal in je studie gebruik van maken, eenmaal om vakken te volgen en eenmaal voor je stage. Je krijgt er zelfs een vergoeding voor: tussen de 150 tot 270 euro per maand voor studie en tussen 270 en 390 euro per maand voor een stage. Voorwaarde is wel dat je de taal spreekt en dat je tijdens je verblijf voldoende studiepunten haalt. Weet wel waar je aan begint: uit een recent onderzoek van de EU blijkt dat een op de vier Erasmusgangers zijn of haar levenspartner ontmoet tijdens het verblijf in het buitenland. Dit zou al tot een miljoen kinderen hebben geleid…
Stage of onderzoek: nuttig maar soms duur
Masterstudenten kunnen er voor kiezen om hun thesis of stage in het buitenland te doen. Een prima gelegenheid om ervaring op te doen en te bewijzen dat je zelfstan- dig onderzoek kunt doen. Je moet dat echter wel zelf regelen en ook de kosten zijn voor eigen rekening. Het gemakkelijkste is meestal om aan te sluiten bij projecten van PhD-studenten, maar ook dan is de vliegreis meestal voor eigen kosten. Wel zijn bepaalde fondsen soms bereid om een deel van je kosten voor hun rekening te nemen. Voor een overzicht van alle fondsen en de voorwaarden kun je kijken op http://goo.gl/OOf70R. Verder zijn persoonlijke contacten heel belangrijk. Het is aan te raden om op tijd te beginnen met zoeken omdat het tijd kost om alles te regelen.
Naar Africa voor studie&fun
Al enkele jaren organiseert PhD- student Iris de Winter van de leer- stoelgroep Resource Ecology (REG) in februari en in de zomervakantie reizen naar Afrika. Deze reizen gaan naar verschillende landen in Zuidelijk Afrika, waaronder Namibië, Botswana & Zimbabwe of Zuid- Afrika. Tijdens deze ‘studentensa- fari’s’ leer je van alles over de natuur, verschillende soorten planten en dieren, adaptatie en natuurbe- houd. De kosten zijn wel redelijk hoog, namelijk tussen de 1500 en 2000 euro, voor drie a vier weken, exclusief vlucht, maar je kunt er wel 3 ECTS voor aanvragen. Studenten van alle studierichtingen mogen deelnemen, en zelfs studenten van andere universiteiten zijn welkom. Voor meer informatie kun je de website africa.varikamavo.nl. Studieverenigingen organiseren ook wel eens uitjes naar het buitenland in de zomer, die dan deels educatief zijn. Biologica doet dit bijvoorbeeld om de twee jaar, met iedere keer een andere bestemming. De volgende reis zal plaatsvinden in 2015, maar de bestemming is nog onbekend. De kosten bedragen ongeveer 600 euro.
Vakexcursie naar de Pyreneeën
Soms komt een tripje naar het buitenland helemaal vanzelf. Bij sommige vakken ga je een week of zelfs langer naar het buitenland om bijvoorbeeld wat over de flora of fauna daar te leren of om een vergelijking met Nederland te kunnen maken. Voorbeelden zijn BiologyofInvertebratesandLowerPlants(twee weken Franse kust), WebsofTerrestrialDiversity(twee weken Pyreneeën) en FieldTrainingland-atmosphereInteractions(twee weken Spanje). De kosten vallen mee, een eigen bijdrage ligt veelal tussen de 100 en 250 euro.
Sportief
Voor sportieve studenten zijn er ook redelijk wat goedkope mogelijkheden. Veel sportverenigingen organiseren regelmatig meerdaagse reizen in het buitenland rondom de sport die ze beoefenen. Een voorbeeld is Ibex, de klimvereniging van Wageningen, die regelmatig klimweekenden in België, Duitsland, Luxemburg of Frankrijk organiseert. Verder zijn er surfweekenden, kajakweekenden en langlauf-weekenden. Een ander moment om er even sportief tussenuit te gaan is in de herexamenweek begin februari, wanneer Thymos een wintersportweek organiseert. Veel studentenverenigingen organiseren hun eigen wintersportreisjes.
/Nicole Janssen