Wetenschap
Nieuws

WUR-bibliotheek baalt van Nature

Enkele weken nadat Wageningen UR een digitaal archief kocht van Nature, maakt het toptijdschrift dit gratis toegankelijk. De WUR-bibliotheek reageert verbolgen en hoopt op een tegemoetkoming.
Rob Ramaker

Vanmorgen werd bekend dat het Nature-archief, dat teruggaat tot 1869, binnenkort vrij toegankelijk is via het online platform Readcube. Hierin zijn artikelen te lezen, annoteren en delen. Downloaden en printen blijft onmogelijk. De dienst is toegankelijk vanaf instellingen met een abonnement en enkele mediabedrijven.

De mededeling zorgt voor een kater in de WUR-bibliotheek. ‘Ik baal als een stekker’, zegt informatiespecialist Wouter Gerritsma. Enkele weken geleden kocht de bibliotheek het digitale Nature-archief van 1950 tot 1994. ‘Het gaat hierbij niet om klein bier’, zegt Gerritsma. ‘Er zijn duizenden euro’s mee gemoeid.’ Enige pleister op de wonde is dat de Wageningse archieven wel zijn af te drukken en verspreiden.

Ik baal als een stekker

Wouter Gerritsma

De bibliotheek laat het hier dan ook niet bij zitten, zegt Corrie van Zeist, die de onderhandelingen met Nature voerde. ‘Dit is niet netjes. We gaan hier zeker een mailtje aan wijden.’ Van Zeist hoopt een op teruggave van een deel van de kosten, of een tegemoetkoming in de vorm van extra toegang tot ander materiaal. Ze verwacht hier niet te veel van. ‘Nature is een lastige uitgeverij om mee te onderhandelen.’ Zo betaalt Wageningen UR voor Nature-producten dubbel omdat DLO en WU als gescheiden eenheden worden gezien, ook voor deze archieven.

In een reactie laat Nature weten niet op individuele onderhandelingen in te gaan. Wel benadrukt het tijdschrift dat het in hun optiek om verschillende producten gaat. Via Readcube kunnen bestaande abonnees losse artikelen gebruiksvriendelijk lezen en delen. Wageningen Universiteit krijgt in een keer toegang tot jaargangen Nature-pdfs, die te downloaden en printen zijn

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.