Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken presenteren vandaag in New York de Global Alliance for Climate Smart Agriculture. ‘In 2050 moeten negen miljard monden worden gevoed met goed en veilig voedsel’, stelt Dijksma. ‘De uitdaging is om in een dubbel zoveel voedsel te produceren, maar de hoeveelheid energie, water en broeikasgassen die daarvoor nodig is drastisch te verminderen.’ Dat lijkt op het mantra van Wageningen UR over voedselzekerheid: twee keer meer voedsel met twee keer minder inputs.
De bedoeling is dat bedrijven en wetenschappers uit Nederland, de VS en andere westerse landen gaan samenwerken met lokale boeren in Azië en Afrika om hun opbrengsten klimaatvriendelijk te verhogen. Dat gebeurt met farmer field schools (landbouwonderwijs onder de boom) en trainingsprogramma’s. Prominenten als VN-chef Ban Ki Moon en oud-VS-president Bill Clinton zijn enthousiast.
De basis voor dit plan werd in 2010 gelegd tijdens de Down2Earth conferentie in Den Haag, georganiseerd door het ministerie van EZ en de Wereldbank. Daar werd een politieke agenda gelegd voor landbouwontwikkeling die het klimaat niet extra zou belasten maar die efficiënter gebruik ging maken van inputs als kunstmest, machines en bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Dat werd Climate Smart Agriculture genoemd. De invulling vond een jaar later plaats in Ede in een door Wageningen UR georganiseerde internationale conferentie. Die leidde tot de Wageningen Statement.
Sindsdien is de discussie over klimaatslimme landbouw doorgegaan op politiek niveau. Zaadbedrijven als Rijk Zwaan en East-West Seed zijn inmiddels ook aangehaakt. Die trainen boeren in Tanzania om de opbrengst aan groenten te verhogen. In het nieuwe ontwikkelingsbeleid werkt Wageningen UR veel samen met Nederlandse bedrijven in Afrika.