Wetenschap
Voeding

Van haver tot bier

Hij smaakt behoorlijk bitter en droog, het eerste Haverbier van Wageningen UR en brouwerij Witte Klavervier. Bierkenner Carel Oomes van café De Vlaamsche Reus ziet evenwel kansen.
Albert Sikkema

Oomes was donderdag gastheer van de presentatie van het havrbier. ‘Het bier moet nog verbeteren, maar ik voorzie een fris witbier, dat ook geschikt is voor coeliakiepatiënten.’ Haverbier is overigens niet helemaal nieuw in ons land. In de Middeleeuwen dronken we in al haverbier, legt bierbrouwer Freek Ruis van Witte Klavervier uit. Om precies te zijn hoppebier, gemaakt van 80% haver en 20% tarwe. ‘Dat was geen misselijk biertje dat kon concurreren met wijn.’

Maar haverbier is volledig van het toneel verdwenen Bijna al het bier wordt nu gemaakt van gerst. Nederlandse brouwers weten niet meer hoe je bier met haver moet brouwen en Ruis moest de gemoute haver – niet te verwarren met de havermout in de winkel – importeren uit Engeland. Zijn havermout rijpte in de klimaatcellen van Plant Research International (PRI). En nadat hij er hop, gist en water aan had toegevoegd in de kleinschalige brouwketel, ontstond het nieuwe Haverbier.

Onderzoeker Luud Gilissen van PRI wil een project starten om het haverbier op de markt te krijgen. Daarvoor moeten akkerbouwers weer haver gaan verbouwen dat geschikt is voor bier, moet een kleinschalige havermouterij worden opgericht en moeten brouwers gaan experimenteren met haverbrouwsels. Mogelijk kan er, net als in de Middeleeuwen, ook weer hop worden verbouwd in Nederland. Daarmee is volgens Gilissen de weg vrij voor een speciaalbiertje met louter regionale ingredienten, dat ook geschikt is voor mensen met een glutenallergie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.