Ilse de Jager meet de lengte van Ghanese kinderen
Het Secure Nutrition kennisplatform van de Wereldbank wil een database opzetten met projecten die zowel de voedselzekerheid als de kwaliteit van de voeding verbeteren. Daarom creëerde de bank samen met de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) en Save the Children de Harvesting Nutrition Contest. Onderzoeker Ilse de Jager diende het N2Africa project in waarbij ze sinds anderhalf jaar is betrokken. En ze hoorde op 6 juni van de jury dat dit project in de prijzen viel.
In het project N2Africa (Nitrogen to Africa) propageert Ken Giller, hoogleraar Plantaardige productiesystemen, de verbouw van peulvruchten in Afrika, omdat deze vlinderbloemigen stikstof uit de lucht kunnen binden en de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren. Dit draagt bij aan hogere oogsten en mogelijk ook tot betere voeding voor kleine boeren in Afrika. De Jager, die wordt begeleid door Inge Brouwer van Humane Voeding en Ken Giller, onderzoekt of dit inderdaad het geval is.
Eerst deed ze een literatuurstudie naar de voedingswaarde van verschillende peulvruchten binnen N2Africa en in hoeverre deze sojabonen, klimbonen en cowpea het lokale dieet aanvullen. Vervolgens onderzocht ze in Ghana en Kenia of er minder ondervoeding was in dorpen met N2Africa dan in dorpen zonder. Ze vond dat het dieet van kinderen onder 5 jaar in N2Africa-dorpen in Ghana meer voedingstoffen bevat dan in dorpen zonder N2Africa, maar ze kon niet vaststellen dat de groei van de jonge kinderen – een maatstaf voor een gezonde voedingsstatus – in die dorpen was verbeterd.
‘Ik wil het verband tussen landbouwsystemen en betere voeding van kleine boeren in Afrika verder uitzoeken in mijn promotieonderzoek.’ Wat N2Africa met de 5000 euro gaat doen, weet De Jager nog niet. ‘Misschien wordt het wel toegevoegd aan mijn onderzoeksbudget.’