Foto: Matt MacGillavray
‘Dat de groepen nu met een gezamenlijke strategie komen, is gekatalyseerd door hun verhuizing,’ zegt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie. Sinds september 2013 vind je ze allemaal in gebouw Axis op de campus. Hier bestudeert elk van de aangesloten groepen levensmiddelen vanuit een ander perspectief, zoals proceskunde, chemie, natuurkunde, microbiologie en kwaliteit & ontwerp. Ook nu wordt er daarom al veelvuldig samengewerkt. Zo verzorgen ze zo’n 80 procent van hun onderwijs gezamenlijk. ‘Samenwerking op onderzoeksgebied,’ zegt Zwietering, ‘gebeurde in het verleden vooral als een-tweetje tussen groepen.’ Daar komt nu verandering in.
Iedereen verwacht hiervan spannende, nieuwe resultaten
Raoul Bino
Het samenwerkingsverband richt zich op complexe problemen. Zo willen ze met een computermodel de slagingskans van nieuwe producten opkrikken; nu flopt het merendeel van de voedingsinnovaties direct in de supermarkt. Verder zijn er plannen om te onderzoeken hoe voedingseigenschappen de vertering beïnvloeden, en hoe afval van voedselproductie efficiënter kan worden gebruikt. Hierbij hopen de onderzoekers fundamentele inzichten te koppelen aan de concrete problemen. Zwietering: ‘We willen bijvoorbeeld fundamentele, moleculaire kennis van natuurkunde koppelen aan bij wijze van spreken het geluid dat een koekje maakt wanneer je er in bijt.’
De plannen kunnen op het enthousiasme rekenen van beleidsmakers. ‘Iedereen verwacht hiervan spannende, nieuwe resultaten,’ zegt Raoul Bino, directeur van de kenniseenheid Agrotechnologie en levensmiddelentechnologie (AFSG). ‘Door vanuit verschillende invalshoeken samen te werken, kom je verder.’ De groepen kregen dan ook toestemming om uit hun eigen vermogen vijf promovendi aan te nemen, waarvoor momenteel geschikte kandidaten worden gezocht.