Op de foto (van Sven Menschel) het bestuur van Stichting Popcultuur Wageningen met vlnr Marjanne Zander, Jona Merx, Marjolein Oltheten en Tess Hogeboom.
Toen poppodium Unitas in 2009 haar deuren sloot, voorspelden pessimisten dat een culturele woestenij zou intreden in Wageningen. Het tegendeel blijkt waar. Er vinden meer optredens plaats van hippe, beginnende bandjes dan ooit tevoren. Het geheim? Een klein groepje enthousiastelingen dat onder de misleidend saaie naam ‘Stichting Popcultuur’ de stad weet te voorzien van een bruisend muziekleven.
De Stichting Popcultuur was destijds het antwoord op de sluiting van Unitas op de berg. Een paar studenten zetten hun schouders eronder en wisten geldschieters, podia en publiek te overtuigen. Inmiddels zijn de oorspronkelijke initiatiefnemers vervangen door nieuwe krachten, waarmee de continuïteit is gewaarborgd.
De stichting is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de reeks Quiet Is the New Loud in de openbare bibliotheek. Maar ook grote evenementen als Bergpop en de Popronde, waarbij de Wageningse cafés uitpuilen van talent en publiek, worden georganiseerd door de groep. Het afgelopen jaar kon niemand meer om de optredens van Popcultuur heen. Soms stonden er wel zes optredens per maand op het programma. Marjanne Zander was toen nog de voorzitter, inmiddels heeft ze die functie overgedragen. ‘Het afgelopen jaar hebben we flink gas bij gegeven, om te kijken hoe groot we het konden maken.’ Zo werd op 5 mei voor het eerst een eigen podium gehost op het plein voor de Junushof, het Sena Talent Stage. De nieuwe secretaris, Tess Hoogeboom, is daar duidelijk het meest trots op: ‘Het was echt heel gaaf om op het Bevrijdingsfestival in Wageningen een eigen podium voor opkomend talent te kunnen verzorgen.’
Opkomend Talent
Opkomend talent is waar Popcultuur op mikt. De stichting kijkt steeds uit naar bandjes en singer-songwriters die op het punt van doorbreken staan. Vaak komen de artiesten uit de regio, maar soms komen ze ook van verder. Het podium dat Popcultuur hen te bieden heeft varieert. Zo wordt er samengewerkt met de studentencommissie van The Spot in Orion en zijn er optredens gepland in Impulse. Afgelopen maanden werd echter vooral dankbaar gebruik gemaakt van de PopUpClub, het tijdelijke studentencafé in de voormalige bar De Overkant. Maar dat avontuur is inmiddels weer ten einde, zodat Popcultuur haar vizier weer richt op de andere beschikbare podia. ‘Na drie maanden pieken, breekt nu een spannende tijd aan voor ons’, zegt Marjanne.
In deze nieuwe fase experimenteert het bestuur vooral met nieuwe locaties en hoopt het door middel van het pay what you want-principe ook grotere acts aan te kunnen trekken. Deze maand werd voor het eerst een try out sessie gehouden in het pas gerenoveerde Loburg. De opkomst was veelbelovend. Daarnaast zal het komende jaar de bibliotheek steeds vaker worden gebruikt en ook in Impulse en The Spot worden optredens gepland.
Wat je nog meer kunt verwachten? Voor 5 mei gaat de stichting een samenwerking aan met Kabaal Am Gemaal, wat zal leiden tot een interessante combinatie van alternatieve pop en metal. Tess kan daarnaast niet wachten tot juni, dan komen Afterpartees weer optreden en dat kon volgens haar wel eens dé band van 2014 worden. Veel credits krijgen de bestuursleden overigens niet voor hun werk. ‘Studenten kennen onze evenementen wel, maar hebben meestal geen idee van de organisatie die er achter schuilgaat.’